Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Συμφωνώντας με τις Θέσεις της ΚΕ

Σύντροφοι συνεχίζουμε τους ταξικούς αγώνες, κουβαλώντας από το προηγούμενο διάστημα σημαντικά ιδεολογικά όπλα και εμπλουτίζοντας με αυτά παραπέρα το ιδεολογικό οπλοστάσιό μας, συμπληρώνοντας έτσι και τις Θέσεις.

Με πρώτα και καλύτερα το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του Κόμματος, αλλά και τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις για τις αιτίες ανατροπής του σοσιαλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ, όπως και τα συμπεράσματα για τον 2ο τόμο Ιστορίας του ΚΚΕ, και ορισμένες αποφάσεις από Συνδιασκέψεις.

Χαιρετίζω το 20ό Συνέδριό μας. Συμφωνώ με όλες τις Θέσεις της ΚΕ που αποτελούν ένα καλά μελετημένο σχέδιο, που θα μετουσιωθεί σε Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου, και με αυτήν θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα στο ιδεολογικό, πολιτικό, και οργανωτικό επίπεδο. Με κύριο στόχο την παραπέρα ισχυροποίηση του ΚΚΕ που είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την ανασύνταξη του Εργατικού Κινήματος και το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας αλλά και, όταν αντικειμενικοί παράγοντες των εξελίξεων δημιουργήσουν επαναστατικές συνθήκες, να είναι το Κόμμα μας ικανό να υλοποιήσει τον στρατηγικό μας στόχο, την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού.

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ γιατί κυρίως βοηθούν να βγει από τις συνειδήσεις, κάτω από το φως των συμπερασμάτων της ανάλυσης των οικονομικοπολιτικών εξελίξεων (σελίδες 25 μέχρι και 31), η πλέον παράλογη αλλά ταυτόχρονα και η πλέον διαδεδομένη αυταπάτη, που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε στη «δευτέρα παρουσία», ότι δηλαδή μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού από οποιουδήποτε πολιτικού προσανατολισμού κυβέρνηση.

Να αυξάνει δηλαδή η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου όπως εννοούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλα τα αστικά κόμματα την καπιταλιστική ανάπτυξη και ταυτόχρονα αυτή η ανάπτυξη να συμβαδίζει και με την ευημερία των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών.

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ, γιατί ενώ τα άλλα αστικά κόμματα καταδικάζουν με τα λόγια αόριστα την «τρομοκρατία», ανάβοντας κεριά σε πρεσβείες και άλλους χώρους, χωρίς παραπέρα αναφορά σε καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα που τουλάχιστον αξιοποιούν την «τρομοκρατία», το ΚΚΕ αναλύει το διαχρονικό αυτό φαινόμενο.

Χαρακτηρίζει τις «ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις» συστατικό στοιχείο των ιμπεριαλιστικών πολέμων του 21ου αιώνα και έτσι είναι, αποκαλύπτει, μεταξύ των άλλων, πώς οι διάφορες «τρομοκρατικές οργανώσεις» διαμορφώνονται κάτω από τη στήριξη ή την ανοχή ιμπεριαλιστικών κέντρων (Θέση 11 σελ. 14), πώς γίνεται αξιοποίησή τους από καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα, όχι μόνο στους πολέμους τους (για παράδειγμα σαν πρόσχημα για στρατιωτικές επεμβάσεις) αλλά και στη «δημοκρατία» τους, για την ενίσχυση των κατασταλτικών της μηχανισμών (για παράδειγμα σήμερα έχουμε τη Γαλλία, το Βέλγιο, διάφορα κρατίδια της Γερμανίας σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», με το στρατό και ένοπλους αστυνομικούς να περιφέρονται επιδεικτικά μέσα στις πόλεις).

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ, γιατί αποδεικνύουν και ενημερώνουν ότι ο καπιταλισμός όσο θα εξελίσσεται θα γίνεται ακόμα χειρότερος. Αυτό το ζουν και το νιώθουν στο πετσί τους οι εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Εμείς χρειάζεται να το λέμε κυρίως προς τους πολιτικούς αντιπάλους μας, να απαντάμε στην προπαγάνδα τους, στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που κατά κανόνα προβάλλουν.

Ο καπιταλισμός εξελίσσεται με βασική τάση τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Ο Μαρξ πριν από 150 χρόνια μας το είχε αποκαλύψει αυτό. Το αποτέλεσμα είναι ο πλούτος να συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερους ενώ η φτώχεια να εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Αυτό επιβεβαιώνεται συνεχώς από την ίδια την πραγματικότητα, σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα κράτη ξεχωριστά και βέβαια στη δική μας χώρα. Για τη χώρα μας στη Θέση 21 (σελ. 26) αναφέρονται ενδεικτικά παραδείγματα συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και στη Θέση 24 (σελ. 28) αναφέρονται στοιχεία που επιβεβαιώνουν την τάση ενίσχυσης της απόλυτης εξαθλίωσης της εργατικής τάξης της χώρας μας.

Στη Θέση 7 (σελ. 10) διαβάζουμε ότι το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει περίπου το 10% του πλούτου... δεν υπάρχει πρόσβαση σε καθαρό νερό για 780 εκατομμύρια ανθρώπους... 3,5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, κ.ά. απίστευτα νούμερα. Φρίκη!

Αυτός είναι ο καπιταλισμός, αν προσθέσουμε και τους πολέμους του «...να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ..» που εξαπέλυσε στην ανθρωπότητα με εκατομμύρια μέχρι τώρα νεκρούς, αν προσθέσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους της ατομικής βόμβας των Αμερικανών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, αν προσθέσουμε και πόσους το κεφάλαιο έχει σκοτώσει «...στα χρόνια της ειρήνης με την πείνα...». Αυτό το οικονομικοπολιτικό σύστημα υποστηρίζουν τα αστικά κόμματα υποσχόμενα να το βελτιώσουν!!!

Δεν βρίσκει εύκολα κανείς με τι άλλο να πρωτοσυμφωνήσει και τι άλλο να πρωτοεπαινέσει από την περιγραφή των δράσεων του ΚΚΕ όπως αποτυπώνονται στις Θέσεις.

Θα ξεχωρίσω το κεφάλαιο για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, [Θέσεις 77, 78, 79 (σελ. 95, 96, 97, 98, 99)], τομέας που το ΚΚΕ ακούραστα παλεύει για να κάνει πράξη το διαχρονικό και αθάνατο κάλεσμα των Μαρξ - Ενγκελς «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Προχωράμε αποφασιστικά... Ο κομμουνισμός είναι το μέλλον του κόσμου.


Βασίλης Σγουραμάνης
ΚΟΒ Μεταξουργείου - Τομέας Α’ Αθήνας - Γαλατσίου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ