Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σχέδια για καταυλισμούς προσφύγων σε εμπόλεμο έδαφος

Αυτό προέκυψε από τη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Associated Press

Σε εμπόλεμη χώρα σχεδιάζει να επιστρέφει η Ευρωπαϊκή Ενωση όσους πρόσφυγες γλιτώνουν τον πνιγμό στη Μεσόγειο. Χτες, οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συνέχιζαν να εξετάζουν σχέδια για τη χρηματοδότηση καταυλισμών στην Αφρική, όπου διάφορες διεθνείς οργανώσεις θα επεξεργάζονται αιτήσεις ασύλου προσφύγων και μεταναστών. Στόχος είναι η αποτροπή τους από το να έρθουν στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, θα επιστρέφονται σε λιβυκό έδαφος όπου διεξάγεται πόλεμος. «Η ιδέα είναι να τους μεταφέρουμε σε ασφαλή τοποθεσία», αλλά «χωρίς να τους φέρνουμε στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, από τη Μάλτα. «Οι άνθρωποι τους οποίους μεταφέρουν οι διακινητές πρέπει να διασώζονται και να μεταφέρονται σε ασφαλή τοποθεσία (...) Κατόπιν, από αυτή την ασφαλή τοποθεσία, θα μπορούμε να φέρνουμε στην Ευρώπη μόνο εκείνους οι οποίοι έχουν ανάγκη (διεθνή) προστασία». Τους καταυλισμούς οι οποίοι θα στηθούν στη Λιβύη ή κάποια γειτονική χώρα θα διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ώστε να γίνεται έλεγχος στοιχείων των προσφύγων και των μεταναστών και να επιστρέφουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο στις πατρίδες τους.

Ο διάπλους από τη Λιβύη προς την Ιταλία, τον οποίο χρησιμοποιούν οι διακινητές, είναι πλέον η βασική θαλάσσια οδός για πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν καλύτερη ζωή στην πλούσια Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι μόνο το 2016 πάνω από 4.500 άνθρωποι πνίγηκαν προσπαθώντας να φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Εξάλλου, στη χρηματοδότηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρθηκε χτες σε σχετική ενημέρωση ο αντιπρόσωπός της για το επιχειρησιακό κομμάτι στην Ελλάδα, Τζοβάνι Λέπρι. Ελαβε συνολικά για το Προσφυγικό, το 2016, 166,5 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν. Ειδικότερα, από το Ταμείο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων 112 εκατ. εκ των οποίων τα 80 δαπανήθηκαν για τις 19.343 θέσεις φιλοξενίας που δημιούργησε σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Και 38 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπλέον, τόνισε ότι η Υπατη Αρμοστεία είχε την ευθύνη για την αναβάθμιση ενόψει του χειμώνα σε 15 από τα 40 κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας, ενώ τον γενικό συντονισμό του σχεδίου είχε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τη χρηματοδότρια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διευκρίνισε ότι στα υπόλοιπα 25 κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας η αναβάθμιση των υποδομών ήταν ευθύνη άλλων δέκα εταίρων του προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ