Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Οργανωτικές αλλαγές για την εξυπηρέτηση των αστικών σχεδιασμών

Η καλύτερη εξυπηρέτηση των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης ανάμεσα στις οποίες είναι η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, είναι το ζητούμενο των οργανωτικών δομών που προωθεί η κυβέρνηση στο υπουργείο Εξωτερικών και περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο από χτες συζητείται στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Συνοπτικά, προβλέπεται η αναβάθμιση του Επιστημονικού Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΕΚΑΣ), το οποίο μετονομάζεται σε Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΚΑΣ), υπηρεσία κομβικής σημασίας για το υπουργείο, αφού παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, ενώ τώρα πέραν των άλλων του δίνεται η δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες για την εκπόνηση μελετών και με Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Συστήνεται, επίσης, επιστημονικό συμβούλιο, το οποίο έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα για νομικής φύσης ζητήματα και αποτελείται από καθηγητές πανεπιστημίου για τριετή θητεία, «αυτοτελές Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας» που υπάγεται απευθείας στον ΥΠΕΞ, επαναφέρεται το όριο ηλικίας στα 70 έτη για την αποχώρηση προϊσταμένων προξενικών αρχών από τα 67 έτη που είναι σήμερα. Συστήνεται ακόμα γραφείο στατιστικής ως αυτοτελής οργανική μονάδα του υπουργείου, υπαγόμενη απευθείας στον υπουργό κ.λπ. Ακόμα, στο όνομα υποτίθεται της διαφάνειας «των μυστικών κονδυλίων», θεσμοθετείται η διαβίβαση των εγγράφων δαπάνης άνω των 25.000 ευρώ στη Βουλή, όμως στην πραγματικότητα τα κονδύλια αυτά θα εξακολουθούν να υπάρχουν, αφού παρέχεται η δυνατότητα τεμαχισμού δαπανών σε κονδύλια μικρότερα των 25 χιλ. ευρώ.

Η κριτική των αστικών κομμάτων ήταν καθαρά διαχειριστικού χαρακτήρα. Για ρουσφετολογικές προσλήψεις ημετέρων έκαναν λόγο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για νομοσχέδιο «άνευρο» η ναζιστική Χρυσή Αυγή, ενώ θετικά στοιχεία βρήκαν η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, δηλώνοντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου επισήμανε ότι πρόκειται για «οργανωτικές αναδιαρθρώσεις, που θεσπίζονται, προκειμένου το υπουργείο να είναι πιο αποτελεσματικό στην προώθηση των κεντρικών στρατηγικών επιλογών που είναι η βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, για να προωθήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας. Τα συμφέροντα αυτά υπηρετεί η ενσωμάτωση της χώρας στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στους σχεδιασμούς και τις δράσεις τους, δράσεις που αιματοκύλισαν λαούς πολλών χωρών στην περιοχή μας», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. «Τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας, επίσης, υπηρετούν οι άξονες που στήνονται στην περιοχή, όπως ο άξονας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ ή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου» για τους οποίους το υπουργείο Εξωτερικών πρωτοστατεί. «Είναι επιλογές που εμπλέκονται με τις γενικότερες σφοδρές αντιπαραθέσεις που ξετυλίγονται στην περιοχή με αντικείμενο, βέβαια, τα κοιτάσματα πετρελαίου και γενικά υδρογονανθράκων και τους αγωγούς μεταφοράς τους, αλλά βέβαια και με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ