Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ξεκίνησε η υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στο στέκι «Αντίπνοια»

Eurokinissi

Ξεκίνησε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η υπόθεση της επίθεσης μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου στο στέκι «Αντίπνοια» στις 30/6/2008.

Για την επίθεση έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου ο Β. Σιατούνης (στέλεχος της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές το 2010) και ο Αθ. Στράτος. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, η επίθεση μηχανοκίνητου τάγματος της Χρυσής Αυγής ήταν προμελετημένη, οργανωμένη και με ανθρωποκτόνο πρόθεση. Ο προσχεδιασμός προκύπτει σύμφωνα με το σκεπτικό από τον τρόπο επίθεσης: Πολλά άτομα μαζί, αφαίρεσαν ή κάλυψαν τις πινακίδες κυκλοφορίας των μοτοσικλετών τους, κρατώντας μαχαίρια και τσεκούρια, εισέβαλαν στον χώρο των παθόντων, χωρίς να προκληθούν από τους τελευταίους. Η «ανθρωποκτόνος πρόθεση των δραστών δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική τους βούληση, αλλά επειδή ένα από τα πρόσωπα της ομάδας φώναξε "τέλος χρόνου" με αποτέλεσμα την άμεση και συντεταγμένη αποχώρηση των επιτιθέμενων», σημειώνεται.

Ο μάρτυρας Ruben Rodriguez, καθηγητής Ισπανικών, που δέχτηκε και ο ίδιος τη δολοφονική επίθεση κατέθεσε χτες, στο δικαστήριο πως την ώρα που βρίσκονταν στο στέκι τέσσερα άτομα και έκαναν μαθήματα Ισπανικών, εισέβαλε ένας άντρας με κράνος και ρόπαλο φώναξε: «Εχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής, θα σας γαμ...». Τον ακολούθησαν 10 - 15 άτομα που επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν δύο - τον έναν στη μηριαία αρτηρία με αποτέλεσμα να υποστεί αιμορραγικό σοκ -, έσπασαν τζάμια και προκάλεσαν φθορές στο χώρο.

Περιέγραψε στο δικαστήριο ότι «ο πρώτος έδωσε το παράγγελμα, ένας με σκεπάρνι ξεκίνησε να σπάει την τζαμαρία, άλλος έριξε κάτω το έντυπο υλικό, όλα γίνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, άλλοι είχαν σταθεί στον χώρο κόβοντας τη δυνατότητα διαφυγής (...) στη συνέχεια ξεκίνησαν τα μαχαιρώματα...». Σταμάτησαν όλοι όταν ακούστηκε το «τέλος χρόνου» και πάλι σε κλάσματα δευτερολέπτου είχε αδειάσει ο χώρος. Από γείτονες που μαζεύτηκαν έξω από το χώρο έχουμε μαρτυρίες ότι αποχώρησαν συντονισμένα, είπε ο μάρτυρας. «Είχαν ρόλους (...) ήταν μια επίθεση τύπου κομάντο, όπως βλέπουμε σε επιχειρήσεις του στρατού ή των σωμάτων καταστολής», κατέθεσε χαρακτηριστικά.

«Μέσα από τη δολοφονική παρακρατική επίθεση ήθελαν να τρομοκρατήσουν τον κοντινό μας κόσμο (...) και να περάσουν στην κοινωνία μήνυμα υποταγής, ότι όποιος δεν δέχεται αυτά τα πράγματα αυτά θα υποστεί. Αυτό δεν είναι διαφορετικό από όποια υπόθεση κρίνεται εδώ μέσα (...) Το ΠΑΜΕ ήταν αγωνιστές συνδικαλιστές. Ο Φύσσας ήταν αντιφασίστας άνθρωπος και είχε μυαλό ελευθερίας, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες μετανάστες»... Αναφερόμενος, μάλιστα, στα κοινά χαρακτηριστικά των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου έκανε λόγο για απρόκλητες, σχεδιασμένες, δολοφονικές επιθέσεις από χρυσαυγίτες που πάντα εμφανίζονται ξαφνικά, χτυπάνε, είναι υπεράριθμοι και αποχωρούν. Και πάντα αρνούνται αυτό που έχουν κάνει.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον ρόλο των Κασιδιάρη και Λαγού σε σχέση με τη δολοφονική επίθεση: «Τον Μάρτη του 2011 που είχε οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσής μας, έξω από την αίθουσα μας περίμενε ένα τάγμα εφόδου μ' επικεφαλής τους παραπάνω (...) Είχαν έρθει για να τους βγάλουν λάδι» (τους χρυσαυγίτες Σιατούνη και Στράτο).

Για τη σύνδεση ταγμάτων εφόδου - Χρυσής Αυγής είπε ότι είναι στελέχη του ίδιου μορφώματος, αναφέρθηκε στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον φασίστα Μιχαλολιάκο. «Το παρακράτος και ο φασισμός έτσι λειτουργούν (...) Η Χρυσή Αυγή είναι το δεκανίκι του συστήματος», ανέφερε ο μάρτυρας. «Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που θέλουν να περάσουν: τρομοκρατία, επιβολή, θάνατος....».

Στη συνέχεια, ξεκίνησε και η κατάθεση του μάρτυρα Γιώργου Μηλιαράκη που δέχθηκε δολοφονική επίθεση, μαχαιρώθηκε στη μηριαία αρτηρία, με αποτέλεσμα να υποστεί αιμορραγικό σοκ. Περιέγραψε στο δικαστήριο πως βρέθηκε εγκλωβισμένος από το τάγμα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Για τον ρόλο που είχε ο καθένας στο τάγμα εφόδου, ο μάρτυρας ανέφερε «ένας μαχαίρωνε, ένας ψέκαζε, ένας έσπαγε με σκεπάρνι, μετά το παράγγελμα εξόδου ακολούθησε αποχώρηση». Ο μάρτυρας ανέφερε ότι όταν άκουσε το «τέλος χρόνου» ήταν για εκείνον «λυτρωτικό, γιατί το να είσαι σε ένα χώρο 55 τετραγωνικών, 4 άτομα εναντίον 10, 4 άτομα άοπλα που δέχονται επίθεση με τσεκούρια, όταν βλέπεις το μαχαίρι να γυαλίζει στο μάτι σου λες τώρα τι θα γίνει»... «Νοσηλεύτηκα 20 μέρες στο νοσοκομείο με 7 φιάλες αίμα, θα ήμουν νεκρός στη θέση του Παύλου Φύσσα αν δεν ήταν η 4η μάρτυρας που είχε διατελέσει νοσοκόμα...», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ