Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Νέα δώρα στους ενεργειακούς ομίλους, αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης»

Νέα παροχή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί η τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο και τους φορείς του να επιλέγουν και «εναλλακτικούς προμηθευτές» ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από τη ΔΕΗ. Επιπλέον, μέσω της ίδιας τροπολογίας, το Δημόσιο θα μπορεί να προαγοράζει το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, δηλαδή να καταβάλλει ρευστό και στους υπόλοιπους ομίλους πλην της ΔΕΗ για Ενέργεια που δεν έχει ακόμη καταναλώσει, υπό το πρόσχημα κάποιων εκπτώσεων που μπορεί να του προσφερθούν.

Πιο συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, αίρεται το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος προς το Δημόσιο, καθώς τη δυνατότητα αυτή αποκτούν πλέον και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αποσαφηνίζονται οι όροι εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και παρέχεται το δικαίωμα στο Δημόσιο να προαγοράζει για ένα έτος το ηλεκτρικό ρεύμα, «εκμεταλλευόμενο έτσι τις εκπτώσεις που προσφέρονται». Βέβαια, το επιχείρημα αυτό βασίζεται στο ότι το ηλεκτρικό ρεύμα που εμπορεύονται οι «εναλλακτικοί πάροχοι», το προμηθεύονται στο συντριπτικό του όγκο από τη ΔΕΗ, η οποία εξαναγκάστηκε από το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να το πουλά στους ιδιώτες κάτω του κόστους παραγωγής του...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία και κατήγγειλε την κοροϊδία της κυβέρνησης, η οποία «πλασάρει» αυτήν την παροχή προς τις επιχειρήσεις ως προσπάθεια μείωσης της δημόσιας δαπάνης για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, ο Ν. Καραθανασόπουλος στην τοποθέτησή του επισήμανε:

«Ερχεται ο κ. Σταθάκης και λέει, για να μειώσουμε τη δημόσια δαπάνη για την Ενέργεια, τι κάνουμε; Εντάσσουμε εκτός από τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους παρόχους στη δυνατότητα προεξόφλησης από μεριάς των δημόσιων φορέων. Ετσι θα μειωθεί η δημόσια δαπάνη, υποτίθεται.

Μα, καλά, ποιον κοροϊδεύετε; Αυτό είναι ένα τεράστιο δώρο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας; Καταργήθηκε το κρατικό μονοπώλιο, βγήκαν διάφοροι, όπως η ENERGA και η HELLAS POWER, τα γνωστά σκάνδαλα τα οποία υπήρξαν και σήμερα άλλοι, κι έχουν αυξήσει πολλαπλάσια την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μόνο και μόνο για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους, με μέτρα τα οποία κι εσείς παίρνετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Και σήμερα τι λέτε; Και οι ιδιώτες πάροχοι μπορούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση, όπως έχει και η ΔΕΗ από το δημόσιο τομέα, δηλαδή να προεξοφλούνται νωρίτερα. Αρα, δηλαδή, να τους κάνουμε δώρο, να τους προπληρώνουμε επί της ουσίας για την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Και το θεωρείτε επιτυχία αυτό το πράγμα, όταν δίνετε τέτοια δώρα στους ιδιώτες, επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας; Αυτά είναι τα πεπραγμένα σας και σε αυτά τα βήματα προχωράτε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ