Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας

Επικαλείται επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας λόγω Ρωσίας

Ηδη από τον περασμένο Δεκέμβρη, η λεγόμενη «υπηρεσία για την πρόληψη εκτάκτων αναγκών» της Σουηδίας είχε στείλει μια επιστολή προς τις Τοπικές Αρχές, όπου σημειωνόταν ότι πρέπει να επανέλθει η «Συνολική Στρατηγική Αμυνας», δηλαδή τα μέτρα που εφαρμόζονταν και στην περίοδο του λεγόμενου «Ψυχρού Πολέμου», της αντιπαράθεσης με τη Σοβιετική Ενωση και της δήθεν απειλής πολέμου. Τώρα αυτό δικαιολογείται με την «επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας». Εμμέσως πλην σαφώς τότε αφηνόταν να εννοηθεί ότι επίκειται πόλεμος με τη Ρωσία.

Χτες η σουηδική κυβέρνηση συγκεκριμενοποίησε τα επόμενα βήματα. Ανακοίνωσε ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, που είχε καταργηθεί το 2010, θα επανέλθει σε ισχύ από το καλοκαίρι. «Η κυβέρνηση θέλει έναν πιο σταθερό τρόπο στρατολόγησης και να αυξήσει τη στρατιωτική μας ικανότητα, επειδή η κατάσταση της ασφάλειας έχει αλλάξει», εξήγησε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων «TT» ο υπουργός Αμυνας, Πέτερ Χούλτκβιστ. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία προβλέπεται για όλους τους Σουηδούς που έχουν γεννηθεί μετά το 1999 και θα διαρκεί 11 μήνες. Τυπικά η νέα νομοθεσία απαιτεί την έγκριση του Κοινοβουλίου, κάτι που θα συμβεί με συναίνεση ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και την κεντροδεξιά αντιπολίτευση.

Περίπου 13.000 νέοι Σουηδοί πρόκειται να στρατολογηθούν από την 1η Ιούλη 2017, αλλά μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 θα επιλέγονται και θα καλούνται να υπηρετούν κάθε χρόνο μόνο 4.000, ανάλογα με τα κίνητρα και τις ικανότητές τους.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει υπογράψει τη «Σύμπραξη για την Ειρήνη», το ΝΑΤΟικό πρόγραμμα που υιοθετήθηκε το 1994, ενώ μαζί με την Φινλανδία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, την οποία θεωρούν απειλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ