Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Περιοδεία Μέρκελ με ατζέντα Μεταναστευτικό και οικονομία

Η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο

Copyright 2017 The Associated

Η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο
ΚΑΪΡΟ.--

Με ατζέντα την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, την εξεύρεση λύσης για το «κουκούλωμα» της ενδοαστικής κρίσης στη Λιβύη, και την προώθηση των συμφερόντων των γερμανικών μονοπωλίων, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ολοκληρώνει σήμερα διήμερη περιοδεία σε Αίγυπτο και Τυνησία.

Χτες, κατά τη συνάντησή της με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, η Μέρκελ υποσχέθηκε στο Κάιρο οικονομική βοήθεια 250.000.000 δολαρίων, στο πλαίσιο ενίσχυσης των αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας που επιβάλλονται και μετά από το δάνειο των 12 δισ. που πήρε η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η υπόσχεση βοήθειας δόθηκε σαν κίνητρο για τη δημιουργία στην Αίγυπτο ενός μεγάλου κέντρου υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Χαρακτήρισε την Αίγυπτο «δύναμη σταθεροποίησης» στην περιοχή και εξήρε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων σε Κάιρο, Τύνιδα και Αλγέρι για τον τερματισμό της ενδοαστικής κρίσης στη Λιβύη.

Εγκαινίασε νωρίτερα την έναρξη εργασιών κατασκευής του πρώτου από τους τρεις σταθμούς παραγωγής Ενέργειας με φυσικό αέριο που σχεδιάζει η γερμανική εταιρεία «Ζίμενς» στο Μπένι Σουέφ, στο Μπορόλος και στην υπό κατασκευή νέα διοικητική πρωτεύουσα.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, από την πλευρά του, σημείωσε τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνησή του για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ότι στην Αίγυπτο φιλοξενούνται τουλάχιστον 5.000.000 ξένοι μετανάστες και πρόσφυγες και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του «σέβεται» τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφερόμενος στις προσπάθειες για «ειρήνευση» σε Συρία και Λιβύη υποστήριξε ότι ενεργεί στη βάση της αρχής μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Η Μέρκελ μετέβη στην Αίγυπτο για πρώτη φορά από το 2007, προωθώντας τα συμφέροντα γερμανικών μονοπωλίων όπως η «Ζίμενς» και η εταιρεία κατασκευής υποβρυχίων «ThyssenKrupp Marine Systems».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ