Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαρκείς κινήσεις για καταξίωση του ψευδοκράτους

Ο Ακιντζί εμφανίστηκε ως ηγέτης χώρας σε συνάντηση στο Πακιστάν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενώ παραμένει θολό το τοπίο γύρω από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εντείνονται οι κινήσεις για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, με στόχο και τη δημιουργία δεδομένων που θα ασκήσουν νέα πίεση για την προώθηση του νέου σχεδίου διχοτόμησης, εφόσον αυτό εξακολουθήσει να προκρίνεται ως μοντέλο «λύσης».

Ενδεικτική είναι η εμφάνιση του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία (ECO - συμμετέχουν Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν και χώρες της Κεντρικής Ασίας) που έγινε στο Πακιστάν. Εκεί ο Ακιντζί έγινε δεκτός ως ηγέτης χώρας, ενώ και ορισμένα ΜΜΕ εμφανίζουν την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» ως «εταίρο σε διάλογο» της ECO.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην παρέμβασή του ζήτησε από τους παρευρισκόμενους «να σταθούν αλληλέγγυοι ενάντια στη διεθνή απομόνωση που έχει επιβληθεί στην τουρκοκυπριακή οντότητα».

Στα Κατεχόμενα, αίσθηση δημιούργησαν οι δηλώσεις που έκανε ο «υπουργός Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (που δεν προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον Ακιντζί), παρατηρώντας ότι αν ο ίδιος ήταν εκπρόσωπος στις διαπραγματεύσεις, θα έλεγε ότι «εάν οι διαπραγματεύσεις είναι "κράτος προς κράτος" τότε θα έρθω», υποστηρίζοντας ότι είναι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ, όπως η Τουρκία αναγνώρισε το ψευδοκράτος το 1983) που πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, ως «βάση και συνέταιρος στη λύση».

Μεταξύ άλλων, ο Ερτουγρούλογλου τόνισε πως «τα Ηνωμένα Εθνη έκλεψαν 50 χρόνια από τον τουρκοκυπριακό λαό» επειδή «δόθηκαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά ευκαιρίες που δεν έπρεπε να της δοθούν». Πρόσθεσε ότι, για να αποφύγει ένα δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού, η ελληνοκυπριακή πλευρά δημιουργεί συνεχώς κρίσεις και νομίζει ότι μπορεί να παίξει με το θέμα του φυσικού αερίου. Για τις ίδιες τις συνομιλίες υπογράμμισε ότι σε πολλά θέματα υπάρχουν διαφωνίες, τονίζοντας πως στο Σύνταγμα του 1960 οι Τουρκοκύπριοι είχαν περισσότερα δικαιώματα, αλλά και πως υπάρχει «εκκρεμότητα» στο θέμα των «υπηκοοτήτων». Ασκησε ακόμα κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά, επειδή ονομάζει «κατοχική δύναμη» την Τουρκία και επειδή συνεχίζει τη δική της πολιτική στο θέμα του φυσικού αερίου. Τέλος, δεν παρέλειψε να «θυμίσει» ότι οι εργασίες για αναγνώριση του ψευδοκράτους συνεχίζονται, αλλά λόγω των διαπραγματεύσεων δεν προχώρησαν.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πέντε τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «εισέβαλαν» προχτές στο FIR Λευκωσίας και έφτασαν - σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο» - έως την Πάφο (νοτιοδυτικά). Ακόμα, Τουρκία και Κατεχόμενα προχώρησαν και σε άσκηση «έρευνας και διάσωσης», επίσης εντός του FIR Λευκωσίας. Είχε προηγηθεί, τις προηγούμενες μέρες, έκδοση παράνομης ΝΟΤΑΜ από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία για διεξαγωγή αεροπορικών ασκήσεων, χωρίς πραγματικά πυρά, και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης από τις 7 μέχρι και τις 21 Μάρτη, χωρίς βέβαια να υπάρξει η απαραίτητη άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτές τις συνθήκες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, διέψευσε χτες ρεπορτάζ ελληνικών ΜΜΕ περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου που θα επιδιώξει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ενόψει των εξορύξεων που προετοιμάζει η γαλλική «Τοτάλ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ