Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση αντιπαράθεσης, εθνικοποιήσεις και παζάρια

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από την αντιδραστική κυβέρνηση (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) κατά και κατοικημένων περιοχών στους θύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) της Ανατολικής Ουκρανίας (ψευδεπίγραφα ονομάζονται Λαϊκές Δημοκρατίες, αφού είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία και φέρουν το όνομα Νοβορόσια - Νέα Ρωσία). Ωστόσο, το στοιχείο κλιμάκωσης που ξεχωρίζει είναι το μέτρο που πήραν οι ηγεσίες των δύο αυτών περιοχών, να προχωρήσουν στη λεγόμενη εθνικοποίηση όλων των επιχειρήσεων που δεν δέχτηκαν να καταγραφούν, όπως και να καταβάλουν φόρο στις ΛΔ αντί για το ουκρανικό κράτος. Είχε προηγηθεί τελεσίγραφο που έληξε την 1η Μάρτη στις 12 το βράδυ, που ζητούσε την επανεγγραφή των επιχειρήσεων. Ειδικά αφορούσε εταιρείες Ουκρανών επιχειρηματιών, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του δισεκατομμυριούχου Ρινάτ Αχμέντοφ, ο οποίος αρνήθηκε να μπει στο νέο καθεστώς. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Κιέβου δηλώνει ότι θα συμπεριλάβει την κίνηση της εθνικοποίησης των επιχειρήσεων στη δικαστική δίωξη σε διεθνή φόρα κατά της Ρωσίας, που θεωρεί και υπεύθυνη.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις εθνικοποιημένες εταιρείες, γίνεται λόγος για πάνω από 40 επιχειρήσεις κυρίως βαριάς βιομηχανίας, όπως ορυχεία, μεταλλουργία, χημική βιομηχανία και επιχειρήσεις παραγωγής Ενέργειας, που εμφανίζονται να απαλλοτριώνονται «προς όφελος του λαού και της διατήρησης των θέσεων εργασίας». Τόσο ο Πρόεδρος της ΛΔ Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο, όσο και ο Πρόεδρος της ΛΔ Λουγκάνσκ, Ιγκόρ Πλοτίνσκι, μίλησαν για «αναπροσανατολισμό της οικονομίας», ώστε να πωλούνται τα παραγόμενα προϊόντα, κυρίως στη Ρωσία και άλλες χώρες. Αφορμή επίσης αποτελεί ο σιδηροδρομικός αποκλεισμός της περιοχής, που έχουν προχωρήσει εδώ και δύο βδομάδες οι εθνικιστικές δυνάμεις και τα φασιστικά τάγματα του «Δεξιού Τομέα», μια κίνηση που αποσκοπεί στο να δημιουργήσει προβλήματα στους δύο θύλακες, κίνηση πάντως που δημιουργεί και αντιπαραθέσεις στις αστικές δυνάμεις της Ουκρανίας. Και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο (μεγαλοκαπιταλιστής ο ίδιος) δήλωσε ότι η τακτική δεν ωφελεί την Ουκρανία.

Επίσης, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αλ. Ζακχαρτσένκο, σε ρωσικό κανάλι, ότι «αν η Ουκρανία επιχειρήσει να κλιμακώσει περαιτέρω τις επιθέσεις με γενικευμένο πόλεμο, μέσα σε 60 μέρες θα πάψει να υπάρχει ως κράτος». Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε χτες ότι επίσημο πλέον νόμισμα της λεγόμενης ΛΔ του Λουγκάνσκ θα είναι το ρωσικό ρούβλι. Πάντως, ενδεικτικό των αντιφατικών εξελίξεων στην Ουκρανία, που είναι αποτέλεσμα ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, είναι το γεγονός ότι ενώ παρατηρείται στρατιωτική κλιμάκωση, αλλά και σε επίπεδο δηλώσεων, την ίδια ώρα συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Ομάδας Επαφής (αντιπρόσωποι των ΛΔ, Ουκρανίας, Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη - ΟΑΣΕ, που επιβλέπει την υποτιθέμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ από το Φλεβάρη του 2015, που δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά ποτέ). Ετσι στη συνάντηση την 1η Μάρτη στο Μινσκ αυτό το σχήμα αποφάσισε να υπάρξει «απομάκρυνση ανδρών και μέσων» από τη Στανίτσα Λουγκάνσκαγια, που θα αρχίσει στις 7 Μάρτη, και να γίνει από κοινού έλεγχος στο σταθμό ύδρευσης του Ντονέτσκ, ώστε να μην υποστεί άλλες ζημιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ