Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανακατάληψη της Παλμύρας από το στρατό

Ενώ εντείνονται τα παζάρια στη Γενεύη...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε εξέλιξη παρέμεινε χτες στη Συρία η έντονη διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα, όχι μόνο στα μέτωπα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη αλλά και στα πεδία μάχης, κυρίως γύρω από την πόλη της Παλμύρας.

Ο συριακός στρατός και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσαν πως ανακατέλαβαν πλήρως την αρχαία λουτρόπολη στην Παλμύρα και τα περίχωρά της, τρέποντας σε φυγή τις περισσότερες δυνάμεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Οι συριακές δυνάμεις είχαν χάσει τον έλεγχο της Παλμύρας τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις επέτρεψαν ουσιαστικά στους τζιχαντιστές την πρόσβαση στην περιοχή. Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε τις προχτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού, διοικητή της λεγόμενης «διεθνούς συμμαχίας», ότι την Τρίτη συριακά και ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν κατά λάθος θέσεις των κουρδικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), οι οποίες συνεργάζονται με την Ουάσιγκτον.

Αίσθηση προκάλεσαν οι πληροφορίες πως η Ρωσία πέτυχε νωρίτερα συμφωνία με τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων SDF από το «Στρατιωτικό Συμβούλιο» της πόλης Μανμπίτζ και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που στηρίζονται από την Τουρκία, προκειμένου οι πρώτοι να αποχωρήσουν από την περιοχή, ώστε να μεταβούν ανατολικά του Ευφράτη. Οι ίδιες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν από την Τουρκία, ανέφεραν πως μετά την υποχώρηση των Κούρδων θα μεταβούν στις περιοχές αυτές δυνάμεις του συριακού στρατού, δημιουργώντας μία «ουδέτερη ζώνη».

Παράλληλα, στη Γενεύη συνεχίστηκαν χτες οι εντατικές διαβουλεύσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, με αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης. Διπλωματικές πηγές εξέφρασαν την εκτίμηση πως σήμερα ο Ντε Μιστούρα θα επιχειρήσει να συζητήσει ξεχωριστά με τις δύο πλευρές μία «καθαρή ατζέντα» με κύριο θέμα την λεγόμενη διαδικασία «πολιτικής μετάβασης», με στόχο τη σύνταξη νέου συριακού Συντάγματος και τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης, Νασρ Χαρίρι, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι δύο αντιπροσωπείες μετά το πέρας του τωρινού γύρου διαπραγμάτευσης μπορεί να επιστρέψουν στη Γενεύη «σε λίγες βδομάδες».

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία, κατηγορώντας τη συριακή αντιπολίτευση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία πως όχι μόνο δεν είναι συνεργάσιμη, αλλά προσπαθεί να σαμποτάρει τους αντιπολιτευόμενους που στηρίζονται από τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζυμώσεις με επίκεντρο τη συριακή συνταγματική επιτροπή (2018-06-21 00:00:00.0)
Ρωσικοί πύραυλοι κατά τζιχαντιστών στην Παλμύρα (2017-06-01 00:00:00.0)
Προωθούν σχέδια κλιμάκωσης της στρατιωτικής δράσης (2017-02-22 00:00:00.0)
Παζάρια με φόντο σχεδιασμούς στα μέτωπα των συγκρούσεων (2017-02-14 00:00:00.0)
Ανακατάληψη της Παλμύρας, μάχες στη Μοσούλη (2016-03-29 00:00:00.0)
Εντείνονται τα παζάρια σε Μόσχα και Γενεύη... (2016-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ