Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προεκλογική αντιπαράθεση με την «τρομοκρατία» στο επίκεντρο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με την «ικανότητα του έθνους να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία» συνδέει το κυβερνών ΑΚΡ τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, που στις 16 Απρίλη θα τεθούν προς έγκριση ή απόρριψη στο σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα.

Χαρακτηριστική ήταν η εμφάνιση του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που μιλώντας στην ανατολική επαρχία Τουντσελί κατηγόρησε το βασικό κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHP, ότι «προσπαθείτε προκαλώντας πολιτική αστάθεια να προσφέρετε σανίδα σωτηρίας σε μια τρομοκρατική οργάνωση που "τελειώνει" στην Τουρκία» (σ.σ. το ΡΚΚ).

Επίσης «τριβές» συνεχίζονται μεταξύ των συμμάχων ΑΚΡ και (του εθνικιστικού) ΜΗΡ. Ο ηγέτης των εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επέκρινε ξανά την εμφάνιση της σημαίας του ιρακινού Κουρδιστάν δίπλα στην τουρκική, με αφορμή την επίσκεψη του Μασούντ Μπαρζανί στην Τουρκία, μιλώντας για «σκανδαλώδη, απρόσεκτη και ντροπιαστική» κίνηση. Το ΜΗΡ εκφράζει ανησυχία για τακτική που θα ενισχύσει τις αυτονομιστικές «ορέξεις» και του ΡΚΚ.

Συνεχίζονται οι «τριβές» με το Βερολίνο

Στο μεταξύ, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε χτες τον Γερμανό πρέσβη στην Αγκυρα να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση των Αρχών στις γερμανικές πόλεις Κολωνία και Γκάγκεναου να ακυρώσουν δύο συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Στη μία επρόκειτο να μιλήσει ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος μετά τη ματαίωση της ομιλίας ακύρωσε συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον Γερμανό ομόλογό του.

«Νωπά» είναι όμως και τα «τραύματα» που έχουν προκληθεί στις γερμανοτουρκικές σχέσεις από την πρόσφατη σύλληψη του ανταποκριτή της «Ντι Βελτ» στην Τουρκία, για την οποία ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σχολίασε χτες ότι «το πλήγμα που έχει προκληθεί αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά μεγάλο» και «πρέπει να το λύσουμε».

  • Η εφημερίδα «Χουριέτ» ανακοίνωσε την αντικατάσταση του διευθυντή της, χωρίς εξηγήσεις, λίγες μέρες μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε για δημοσίευμα που υπονοούσε «τριβές» μεταξύ κυβέρνησης και Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ομίλου «Ντογάν», στον οποίο ανήκει και η «Χουριέτ», ο 80χρονος Αϊντίν Ντογάν, αντιμετωπίζει κατηγορίες για διεύθυνση δικτύου λαθρεμπορίου καυσίμων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ανησυχίες για την οικονομία (2018-07-24 00:00:00.0)
Με διάφορες αφορμές συντηρείται η ένταση (2017-09-01 00:00:00.0)
Διεργασίες για την περιφέρεια ενόψει του δημοψηφίσματος (2017-02-22 00:00:00.0)
Συνέχιση ενδοαστικών διεργασιών (2017-01-21 00:00:00.0)
Διευρύνεται η σύγκρουση στην Ανατολία (2016-01-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ