Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ADRION LIVEX - CAX 2017»
Αλλη μια άσκηση σε πρότυπα ΝΑΤΟ για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Αλλη μια άσκηση με «άρωμα» ΝΑΤΟ υλοποιείται αυτήν την περίοδο στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης, με βασικό συντονιστή τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, σε άλλη μια απόδειξη της πρεμούρας της κυβέρνησης να εμπλέξει βαθύτερα το λαό σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μέσα κι από τη λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία».

Συγκεκριμένα, στο διάστημα 20 - 30/6 υλοποιείται, με διοργανωτή το Πολεμικό Ναυτικό, η πολυεθνική άσκηση «ADRION LIVEX - CAX 2017», με τη συμμετοχή του συνόλου των κρατών - μελών της λεγόμενης Αδριατικής - Ιόνιας Πρωτοβουλίας (Adriatic-Ionian Initiative - ADRION). Σχήμα στρατιωτικής συνεργασίας και συντονισμού, όπου συμμετέχουν Αλβανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία, για την επιτήρηση της «ασφάλειας» στο σημαντικό εμπορικό δίαυλο Αδριατικής και Ιονίου, όπου εντοπίζονται επίσης και κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Οι δύο πρώτες φάσεις της άσκησης, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, περιελάμβαναν: Κατάπλου πλοίων - συγκέντρωση συμμετεχόντων στο Ναύσταθμο Κρήτης. Ασκηση προσομοίωσης (CAX - Computer Assisted Exercise) στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής - ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre - NMIOTC), στη Ναυτική Βάση Σούδας Κρήτης. Εκπαίδευση πληρωμάτων στο ΚΕΝΑΠ σε θέματα Ναυτικής Αποτροπής (Maritime Interdiction Operations-ΜΙΟ). Εκπαίδευση πληρωμάτων σε θέματα Ελέγχου - Βλαβών και Εκπαίδευσης Μάχης, από κινητή μονάδα της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Αρχηγείου Στόλου.

Η άσκηση συνεχίζεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, με τη διεξαγωγή της τρίτης φάσης, όπου περιλαμβάνεται η εν πλω εκπαίδευση/εξάσκηση.

Πέρα από το γεγονός ότι η άσκηση αναπτύσσεται για επιτήρηση ενός σημαντικού, για το ΝΑΤΟ και το κεφάλαιο, δίαυλου της Μεσογείου, όπως και για το γεγονός ότι κομμάτι της γίνεται πάνω σε ΝΑΤΟικά πρότυπα στο ΚΕΝΑΠ, ενδεικτικά για το χαρακτήρα της άσκησης ήταν και όσα είπε ο ίδιος ο υπαρχηγός Στόλου, υποναύαρχος Ευ. Μικρός, μιλώντας σε συμμετέχοντες και τονίζοντας ότι μετά και την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ως πλήρες μέλος του, πλέον όλα τα συμμετέχοντα έθνη στη συμμαχία ADRION είναι μέλη της λυκοσυμμαχίας. «Αυτό το γεγονός, προφανώς, έχει ένα συμβολισμό από μόνο του, τον οποίο όλοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ