Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διαβεβαιώνει τις αγορές ότι μπορούν να «τρυγήσουν» κέρδη στην Ελλάδα

Για το λαό η έξοδος απ' την κρίση θα είναι είσοδος στο «λαβύρινθο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, σε παρέμβασή του στη Βουλή

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Τις δικές της διαβεβαιώσεις στο εγχώριο κεφάλαιο και στις αγορές ότι η πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ ανοίγει δρόμους για ενίσχυση της κερδοφορίας στην Ελλάδα, πρόσθεσε σε αυτές της κυβέρνησης η αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που βρέθηκε χτες στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και της Ομάδας Εργασίας, Ρ. Γκουαλτιέρι, συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα, ενώ αργότερα η αντιπροσωπεία συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Για «θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση, επικαλούμενος ξανά τη «θετική αντίδραση των διεθνών χρηματαγορών και τη διαμόρφωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της κρίσης, εξελίξεις που φέρνουν εγγύτερα την πρόσβαση της χώρας στις αγορές».

Την ώρα που για να συμβεί αυτό ο λαός φορτώθηκε πρόσθετα μέτρα μερικών δισεκατομμυρίων, ενώ κι άλλα προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ τα επόμενα χρόνια, ο πρωθυπουργός εμπαίζοντας κυνικά το λαό υποστήριξε ότι «ο στόχος αυτός είναι κρίσιμος αλλά όχι ο απώτατος, καθώς τελικό στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η πλήρης επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες ομαλότητας, η αναπλήρωση των απωλειών σε κοινωνικά δικαιώματα»!

Απ' την πλευρά του, ο Ρ. Γκουαλτιέρι χαρακτήρισε την έξοδο στις αγορές εφικτό στόχο και επεσήμανε «τη σημασία της ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας». Εχοντας προφανώς και ο ίδιος γνώση ότι οι στόχοι αυτοί απαιτούν κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, υπέδειξε εμμέσως στο λαό να βάλει πλάτη στα αντιλαϊκά προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου. «Εχουμε πλέον μια σαφή εικόνα των θετικών εξελίξεων στις οποίες προσβλέπουμε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι πολιτικές δυνάμεις, οι κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να κινηθούν με πνεύμα θετικό, με πνεύμα συνεννόησης», ανέφερε.

Εξάλλου, η ίδια η Ομάδα Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος συγκροτήθηκε ακριβώς στη βάση της προσπάθειας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παίξει πιο ενεργό ρόλο στη χειραγώγηση του λαού, απλώνοντας ομπρέλα «δημοκρατικής νομιμοποίησης» στην πολιτική προς όφελος των μονοπωλίων.

Ο Ρ. Γκουαλτιέρι πρόσθεσε και τα δικά του εύσημα στα όσα εισπράττει η κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές της επιδόσεις, λέγοντας: «Είδαμε μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, την αποτελεσματικότητα και την απόδοση της δημόσιας διοίκησης. Είδαμε ένα οικονομικό σύστημα που λειτουργεί, ένα σύστημα διαχείρισης των δημοσιονομικών που λειτουργεί, είδαμε περισσότερη ρευστότητα και είδαμε προστασία του κοινωνικού κράτους».

Για να καλέσει ακολούθως τις αγορές να αξιοποιήσουν το έδαφος που διαμορφώνει αυτή η πολιτική, λέγοντας: «Το μήνυμα του Γιούρογκρουπ σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, διότι κλείσαμε μία σημαντική υπόθεση και ανοίγουμε το δρόμο για το μέλλον. Εχουμε πλέον στα χέρια μας έναν μηχανισμό, ο οποίος με μικροδιορθώσεις θα μπορέσει να μας οδηγήσει στο μέλλον με τρόπο βιώσιμο και μακροπρόθεσμα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα. Αυτό ας το ακούσουν οι αγορές».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «στόχος είναι η επιστροφή της Ελλάδας σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη μακροχρόνια (...) αυτό προϋποθέτει δραστική ενίσχυση των επενδύσεων (...) Ενίσχυση της εξωστρέφειας και επομένως των εξαγωγών και μέσα από την ανάπτυξη. Ενίσχυση σε στέρεες βάσεις, με υγιή οικονομικά και με ισχυροποίηση του κοινωνικού πυλώνα». Φυσικά, τόσο όσο επιτρέπουν οι μόνιμοι μηχανισμοί επιτροπείας της ΕΕ, αφού παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει απ' την επιτροπεία, θα υπαχθεί όμως «στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους ισχύοντες κανόνες και ισχύουν εξίσου για όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μ. Μπαλαούρας μίλησε για φάση «στρατηγικής χάραξης της εξόδου από το πρόγραμμα», καλώντας στην προσπάθεια να συμμετάσχουν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Ο καπιταλιστικός Μινώταυρος θα κατασπαράσσει συνεχώς δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού

Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι ο στόχος αυτών των προγραμμάτων ήταν διπλός:

«Πρώτον, η επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και η διαχείριση του κρατικού χρέους, του υπέρογκου κρατικού χρέους. Αυτό συνοδεύτηκε με αντιλαϊκά μέτρα (...) Ο λαός δηλαδή κλήθηκε να πληρώσει για ένα κρατικό χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται. Γιατί το κρατικό χρέος στην Ελλάδα διαχρονικά έγινε από τη χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων. Υπάρχει το εφοπλιστικό κεφάλαιο που δεν πληρώνει σχεδόν δεκάρα τσακιστή».

Οπως τόνισε, το κρατικό χρέος δημιουργήθηκε από τον δανεισμό του ελληνικού κράτους για να επιδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, απ' τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης των αγορών» και της εξόδου των βιομηχανικών επιχειρήσεων από τη χώρα, αναζητώντας φτηνότερο εργατικό δυναμικό. Δημιουργήθηκε από τις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες που υπηρετούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από τη χρηματοδότηση των στόχων της αστικής τάξης, όπως για παράδειγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ο δεύτερος στόχος, όπως σημείωσε, ήταν να θωρακιστεί η καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα και η καπιταλιστική κερδοφορία, διαμορφώνοντας μηχανισμούς αναπαραγωγής ενός πολύ φτηνού εργατικού δυναμικού χωρίς συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αναλώσιμο για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και εκτοπίζοντας βίαια από την αγορά επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, έμπορους, για να συγκεντρωθεί η αγορά σε όλο και λιγότερα χέρια στους μονοπωλιακούς ομίλους. Εκτοπίζοντας βίαια φτωχομεσαίους αγρότες, για να συγκεντρωθεί η αγροτική γη σε μια χούφτα καπιταλιστές.

Σε ό,τι αφορά τη διαπάλη ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ, υπογράμμισε πως αυτή είναι για το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης. «Η διαπάλη αυτή είναι το αποτέλεσμα της ανισόμετρης εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης, γιατί κάποια κράτη επωφελήθηκαν, όπως η Γερμανία σε βάρος της Γαλλίας, και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ενισχύονται περαιτέρω οι φυγόκεντρες τάσεις σε επίπεδο ΕΕ», επεσήμανε.

Καταρρίπτοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι βγαίνουμε απ' την «επιτροπεία», σημείωσε πως «αυτό είναι μια τεράστια απάτη την οποία προσπαθεί να καλλιεργήσει στον ελληνικό λαό, γιατί η επιτροπεία θα υπάρχει, αυτό λένε οι ευρωπαϊκές συνθήκες για το ευρώ (...) Ταυτόχρονα, όμως, η όποια έξοδος από την καπιταλιστική κρίση που κάποια στιγμή θα γίνει, δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά η είσοδος στο λαβύρινθο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπου ο καπιταλιστικός Μινώταυρος θα κατασπαράσσει συνεχώς τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των υπολοίπων λαϊκών στρωμάτων».

Καταλήγοντας, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως σε μια εποχή που μπορεί να ικανοποιηθεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, γιατί οι εξελίξεις της επιστήμης, της τεχνολογίας έχουν κάνει πολύ πιο παραγωγική την εργασία, οι λαοί καλούνται να συμβιβαστούν και να ζουν με λίγα, με φιλανθρωπίες, να συμπιέζουν τις ανάγκες τους, για να συγκεντρώνεται ο πλούτος σε όλο και λιγότερα χέρια. «Αυτή η πολιτική, ανεξαρτήτως του μείγματος δημοσιονομικής επέκτασης ή δημοσιονομικής συρρίκνωσης, είναι μία αδιέξοδη διαχείριση, γιατί οδηγεί σε μια αβέβαιη και αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη, καλλιεργεί το έδαφος για την εκδήλωση μιας νέας ακόμη πιο μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο, και είναι πάνω απ' όλα μια αντιλαϊκή διαχείριση», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατέληξε: «Σε συνθήκες κυριαρχίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, σε συνθήκες συμμετοχής της Ελλάδος στην ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση (...) γι' αυτό χρειάζεται συνολικότερη ρήξη και ανατροπή, για την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, έτσι όπως την έχει καταθέσει στην πρότασή του το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ