Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Με αργούς ρυθμούς και μεγάλες ελλείψεις η πορεία αποκατάστασης

Eurokinissi

Δέκα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα, που εκδηλώθηκε σαν σήμερα, ένα από τα βασικά προβλήματα αποκατάστασης της χλωρίδας στο οικοσύστημά της, είναι πώς θα γίνει η αναδάσωση στο ελατόδασος, έκτασης 21.800 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με εδαφολογική και γεωλογική μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), τα 5.000 στρέμματα δεν επιδέχονται αναδάσωσης λόγω της βραχώδους έκτασης. Ετσι, υπολείπονται 16.800 στρέμματα. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί αναδάσωση σε 4.567 στρέμματα. Μένουν ακόμα 12.233 στρέμματα.

Ομως, εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν σταματήσει να χρηματοδοτούν την Πάρνηθα στο σκέλος των δημοσίων δαπανών. Ο Φορέας Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας χρηματοδοτείται από το ...καζίνο. Με την παραχώρησή του σε ιδιώτες έχει προβλεφθεί στη σχετική συμφωνία το ποσό των 500.000 ευρώ το χρόνο για την προστασία του δρυμού. Πρόκειται για ποσοστό από τα κέρδη του. Αυτά τα χρήματα διαχειρίζεται ο φορέας. Παράλληλα, οι λειτουργικές του δαπάνες καλύπτονται από το λεγόμενο Πράσινο ταμείο.

Ως προς την αποκατάσταση της βλάστησης, δεν μπορούν να φυτευθούν άλλα δασικά είδη στο ελατόδασος. Στο δασικό φυτώριο Πάρνηθας αυτή τη στιγμή βρίσκονται για αναδάσωση 180.000 φυτά. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν για αναδάσωση τα επόμενα τρία χρόνια. Τόσα μπορεί να διαθέσει το φυτώριο. Φέτος έχει προγραμματιστεί αναδάσωση περίπου για 500 στρέμματα, όπου θα διατεθούν 40.000 φυτά. Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί η σχετική δημοπρασία και το Δεκέμβρη θα γίνουν οι δενδροφυτεύσεις. Ετσι, με τους ρυθμούς αυτούς θα χρειαστούν πολλά χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση του έργου αναδάσωσης θα δοθεί στη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Η σχετική δημοπρασία αφορά μόνο την εκτέλεση του έργου. Αυτή τη στιγμή οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη Διεύθυνση είναι μηδενικές, με αποτέλεσμα να μη διαθέτει ούτε βενζίνη για να «κινηθεί». Αυτή η υπηρεσία, όμως, είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και επίβλεψη του έργου. Ετσι, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης δεν θα αναλάβει κανείς τον έλεγχό του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκλημα με ένοχο την εμπορευματοποίηση της γης(2017-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ