Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Σοβαρές οι ζημιές, ανεπαρκή τα μέτρα αποκατάστασης

Πολύ σοβαρότερες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί είναι, όπως αποδεικνύεται, οι ζημιές που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός στην περιοχή της Μεσσηνίας, τις οποίες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αποκαταστήσει με τα ίδια ανεπαρκέστατα μέτρα που ισχύουν και για την περίπτωση της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα των πρωτοβάθμιων αυτοψιών που πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ σε 268 κτίρια της περιοχής έχουμε τα εξής:

  • Κόκκινα (επικινδύνως ετοιμόρροπα - κατεδαφιστέα) κρίθηκαν 164 κτίσματα, από τα οποία τα 80 είναι κατοικίες, τα 7 επαγγελματικοί χώροι, 43 αποθήκες και 34 εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • Κίτρινα (επισκευάσιμα) κρίθηκαν 91 κτίρια.
  • Πράσινα (χωρίς σημαντικές βλάβες) 13 κτίρια.

Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καθώς υποβάλλονται διαρκώς και νέες αιτήσεις σεισμοπλήκτων. Στη συνέχεια θα γίνει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, ενώ για όσα κτίρια έχουν κριθεί κόκκινα έχουν δοθεί εντολές να εκκενωθούν και να μη χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ζημιές θα μπορούσαν να είναι ίσως πολύ μικρότερες, αν η κυβέρνηση είχε φροντίσει να δώσει αποζημιώσεις στους κατοίκους και δεν τους άφηνε αβοήθητους, προκειμένου να επισκευάσουν τα σπίτια τους μετά τον προηγούμενο σεισμό που χτύπησε την περιοχή τον Ιούλη του 2000...

Χτες εξάλλου με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευρά, η οποία προωθείται για συνυπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς, οριοθετήθηκε ως σεισμόπληκτη η ευρύτερη περιοχή των Δήμων Οιχαλίας, Ανδανίας, Μελιγαλά, Αρφανών και Δωρίου. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι η στεγαστική συνδρομή που θα ισχύσει για την ανακατασκευή των κατεδαφιστέων κτιρίων θα είναι 130.000 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο με όριο τα 120 τ.μ. και μέχρι 65.000 δρχ. το τ.μ. για τις επισκευές. Οπως είναι γνωστό, η στεγαστική συνδρομή είναι κατά τα 2/3 άτοκο δάνειο από τις Τράπεζες και κατά 1/3 δωρεάν κρατική αρωγή.

Πάντως, όπως τονίζει η ΝΕ του ΚΚΕ, σε προχτεσινή ανακοίνωσή της, ο λαός της περιοχής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζει και να επαναπαυθεί στις κυβερνητικές υποσχέσεις, αλλά να οργανωθεί σε επιτροπές αγώνα και να απαιτήσει δυναμικά άμεσα μέτρα πλήρους αποκατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ