Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κρίσιμες μέρες για το Εθνικό Κτηματολόγιο

Δύο συναντήσεις που πρόκειται να γίνουν μέσα στο επόμενο 15ήμερο αναμένεται να κρίνουν την πορεία του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο καρκινοβατεί από τις αρχές του χρόνου. Αιτία, η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΕ, οι υπηρεσίες της οποίας καταλογίζουν στις ελληνικές αρχές αδιαφάνεια και άλλες ατασθαλίες, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής, για λιγότερο από το 20% του έργου, αναλώθηκε πάνω από το 80% του προϋπολογισμού!

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ελληνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών της ΕΕ πρόκειται να γίνει στις 25 και 26 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες, ενώ στις 5 Οκτώβρη θα έρθει στην Ελλάδα ο αρμόδιος Επίτροπος, Μ. Μπαρνιέ, ο οποίος θα έχει επαφές για το θέμα όχι μόνο με τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, δείγμα κι αυτό της κρισιμότητας της κατάστασης. Κατά τις συναντήσεις αυτές η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι το «μεγάλο φαγοπότι» κατά την εκτέλεση του έργου οφείλεται σε... τεχνικούς λόγους, ενώ ταυτόχρονα θα ζητήσει να δοθεί πολιτική και όχι τεχνοκρατική λύση που θα οδηγήσει στην απεμπλοκή των κονδυλίων. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει μέσω διαφόρων φορέων να ασκήσει πιέσεις, ώστε να υπάρξει κάποια ευνοϊκή λύση, έστω και την τελευταία στιγμή.

Ηδη το ΤΕΕ, όπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη εκπροσώπων ενδιαφερομένων φορέων (των τοπογράφων μηχανικών, Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο κ.ά.) «προκειμένου να υπάρξει κοινή στάση, να διαμορφωθούν συγκροτημένες προτάσεις και συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο της οριστικής διακοπής της χρηματοδότησης από την ΕΕ». Κοινή διαπίστωση όσων συμμετείχαν ήταν ότι η διακοπή της χρηματοδότησης του έργου από την ΕΕ - και με διακηρυγμένη την άποψη της κυβέρνησης πως δε χρηματοδοτεί έργα στα οποία δε συμμετέχουν και τα Κοινοτικά Ταμεία - θα οδηγήσει στην οριστική ματαίωσή του. Οπως μάλιστα επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη, «η αντίδραση των υπηρεσιών της ΕΕ οφείλεται σε αποσπασματική πληροφόρηση και η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής γνώριζε "μισές αλήθειες"».

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αποφάσισαν να συντάξουν προτάσεις για αλλαγές σε επίπεδο προδιαγραφών και νομοθεσίας, αλλά και να καλέσουν τους δημάρχους περιοχών που συντάσσεται το κτηματολόγιο να διατυπώσουν εγγράφως τις ευνοϊκές επιπτώσεις από τη σύνταξή του, να συναντηθούν με τους ευρωβουλευτές και τους εκπροσώπους κομμάτων και να ζητήσουν συνάντηση με τον Μ. Μπαρνιέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ