Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Δεν αφήνουν ούτε σπιθαμή για πράσινο!

Κακόγουστο ανέκδοτο και πρόκληση αποδεικνύονται τα περί...«μεγαλύτερου πάρκου της Ευρώπης»

Η κάτοψη που δείχνει τη διάταξη των εγκαταστάσεων στο πρώην αεροδρόμιο
Η κάτοψη που δείχνει τη διάταξη των εγκαταστάσεων στο πρώην αεροδρόμιο
Ούτε σπιθαμή ελεύθερου χώρου φαίνεται πως δε θα μείνει στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον τρόπο... αξιοποίησης του χώρου, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων - Ολυμπιακά Εργα (ΕΥΔΕ/ΟΕ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, με βάση την οποία θα προκηρυχτεί το Ολυμπιακό συγκρότημα του Ελληνικού, η έκταση που πρόκειται να καταλάβουν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, φτάνει τα 2.210 στρέμματα, ενώ η συνολική έκταση του αεροδρομίου μαζί με την πρώην αμερικανική βάση είναι 5.800 στρέμματα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη μελέτη δε συμπεριλαμβάνονται:

  • το Ολυμπιακό Κέντρο κανό - σλάλομ χωρητικότητας 5.000 θέσεων που εκτιμάται ότι θα καταλάβει περίπου 500 στρέμματα
  • το Συνεδριακό Κέντρο συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων
  • η έκταση που θα οικοπεδοποιηθεί και που θα φτάσει τα 1.200 στρέμματα. Η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για οικοπεδοποίηση του 15 - 20% της έκτασης. Οπως είπε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, το 10% από το ποσό που θα εισπραχθεί από την πώληση των οικοπέδων (υπολογίζεται ότι το ποσό θα ανέλθει σε περίπου 600 - 800 δισ. δρχ.) θα καλύψει το κόστος των δικτύων υποδομής που θα κατασκευαστούν στα Μεσόγεια
  • το Χωριό ή τα Χωριά Τύπου που θα κατασκευαστούν στην περιοχή, χωρητικότητας 1.000 κλινών
  • οι χώροι στάθμευσης που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες αυτών των εγκαταστάσεων.

Αν προσθέσει κανείς τις επιφάνειες που πρόκειται να καταλάβουν οι παραπάνω εγκαταστάσεις, τότε η περιβόητη εξαγγελία του πρωθυπουργού για «το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης» μάλλον αποτελεί ένα σύντομο και κακόγουστο ανέκδοτο. Είναι άλλωστε γνωστό ότι μεγάλα συμφέροντα διεκδικούν την έκταση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο γραφείο του πρωθυπουργού υπάρχει ήδη ένα σχέδιο εκτεταμένης οικοπεδοποίησης (όπως προέβλεπε και η γνωστή έκθεση Σπράου) του χώρου. Είναι επίσης γνωστές οι συζητήσεις που γίνονται τελευταία να χωροθετηθεί στο χώρο του Ελληνικού ακόμη και το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός...

Τι προβλέπει η μελέτη

Η μελέτη της ΕΥΔΕ/ΟΕ αφορά την κατασκευή γηπέδων: μπέιζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ, μπάσκετ και χάντμπολ, ξιφασκίας, συμπληρωματικές λειτουργίες για τις εγκαταστάσεις αναμετάδοσης εικόνας, καθώς και χώρους φιλοξενίας των χορηγών και δημόσιους χώρους διακίνησης και εξυπηρέτησης των θεατών.

Αναλυτικά, τα αθλητικά συγκροτήματα που προβλέπονται είναι:

  • Ολυμπιακό Κέντρο μπέιζμπολ. Νέα κατασκευή με δύο γήπεδα, χωρητικότητας 12.000 και 7.000 θεατών.
  • Ολυμπιακό Κέντρο σόφτμπολ. Νέα κατασκευή με ένα γήπεδο, χωρητικότητας 8.500 θεατών και 2 προθερμαντήρια.
  • Ολυμπιακό Κέντρο χόκεϊ. Νέα κατασκευή με δύο γήπεδα, χωρητικότητας 15.000 και 5.000 θεατών και ένα προθερμαντήριο.
  • Ολυμπιακό Κέντρο μπάσκετ και χάντμπολ, με προσαρμογή και επέκταση του μεγάλου υπόστεγου της Ολυμπιακής Αεροπορίας σε γήπεδο 15.000 θεατών και ένα προθερμαντήριο.
  • Ολυμπιακό Κέντρο ξιφασκίας, με προσαρμογή του μικρού υποστέγου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» σε 2 αγωνιστικούς χώρους, χωρητικότητας 5.000 και 3.500 θεατών.
  • Συμπληρωματικές λειτουργίες για τις εγκαταστάσεις αναμετάδοσης, καθώς και τους χώρους φιλοξενίας των χορηγών.
  • Δημόσιοι χώροι διακίνησης και εξυπηρέτησης των θεατών (κεντρική πλατεία, είσοδοι στο συγκρότημα και σταθμοί λεωφορείων).

Επιπλέον, στον ευρύτερο χώρο θα εγκατασταθούν υποστηρικτικές υπηρεσίες της «Αθήνα 2004», που θα χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές του παλιού αεροδρομίου για τις ανάγκες: του στόλου οχημάτων της, τη διαχείριση προμηθειών του συγκροτήματος, την ασφάλεια της περιοχής του Ολυμπιακού Πόλου κ.ά.

Η «μεταολυμπιακή χρήση»

Από το σύνολο των παραπάνω χώρων προβλέπεται να κατασκευαστούν και να παραμείνουν ως μόνιμες εγκαταστάσεις και στη μετα-Ολυμπιακή περίοδο:

  • το γήπεδο του χόκεϊ, με χωρητικότητα 3.500 θεατών, με το προθερμαντήριο και τους απόλυτα αναγκαίους χώρους στάθμευσης για την προβλεπόμενη χωρητικότητα (1 θέση/ 15 θεατές).
  • Το συγκρότημα των δύο υποστέγων της Ολυμπιακής Αεροπορίας με τα κτίρια που το συνοδεύουν προκειμένου να λειτουργούν: α) μόνιμος κλειστός αγωνιστικός χώρος, χωρητικότητας 8.000 θεατών, στο μεγάλο υπόστεγο της Ολυμπιακής και β) χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων στο μικρό υπόστεγο, με δυνατότητα χρησιμοποίησης του υπαίθριου χώρου (με άνοιγμα των συρόμενων θυρών) προς την «κεντρική πλατεία», καθώς και
  • τα κτίρια που εντάσσονται στο συγκρότημα και τα οποία θα λειτουργούν υποστηρικτικά για τους δύο παραπάνω χώρους καθώς και για τη στέγαση αθλητικών και πολιτιστικών φορέων.
  • Η «κεντρική πλατεία» και η πεζογέφυρα προς το αθλητικό συγκρότημα του Αγίου Κοσμά και την παραλία.
Η πρόσβαση στο Ελληνικό

Οι ανάγκες προσπελασιμότητας των εγκαταστάσεων θα εξυπηρετούνται από:

  • έναν δακτύλιο που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις και τις συνδέει με το πρωτεύον οδικό δίκτυο της περιοχής (Αλίμου, Βουλιαγμένης, Ποσειδώνος).
  • δύο σταθμούς λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των θεατών.
  • δύο χώρους στάθμευσης για τα αυτοκίνητα της «Ολυμπιακής Οικογένειας».
  • ένα χώρο στάθμευσης λεωφορείων χορηγών.
  • Οι εγκαταστάσεις θα εξυπηρετούνται και από το τραμ (κατά μήκος της παραλιακής).

Κ.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ