Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ»
Ψηφίζει για την παραμονή της ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε εσωτερική ψηφοφορία καλεί τα 2.000 μέλη της η «Σοσιαλιστική Τάση» του ΣΥΡΙΖΑ, από τις 3 έως τις 5 Οκτώβρη, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή θα αποχωρήσουν και θα ιδρύσουν νέα πολιτική κίνηση. Την ανακοίνωση αυτή έκανε χτες, εκ μέρους της Γραμματείας της τάσης, ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας παράλληλα πως σε περίπτωση που τα μέλη της τάσης ταχτούν υπέρ της αποχώρησης, ο ίδιος θα διατηρήσει την έδρα του, επειδή, όπως εξήγησε, θα πρόκειται για απόφαση συλλογικότητας.

Μεταξύ άλλων, η «Σοσιαλιστική Τάση» προσάπτει στον ΣΥΡΙΖΑ διάψευση των διακηρύξεων για «νέο κόμμα, μαζικό και δημοκρατικό, νέο σε ιδέες, λειτουργία και πολιτική πρακτική, στον αντίποδα των αρχηγικών, συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας». Για «σταθερή καχυποψία και συγκαλυμμένη ή απροκάλυπτη άρνηση», με την οποία αντιμετωπίζονται όσοι εκ του «δημοκρατικού χώρου» θέλησαν να γίνουν μέλη του «από τις κομματικές οργανώσεις, που λειτουργούν ως σήμερα με λογικές κλειστής λέσχης». Για αναίρεση της «εσωτερικής πολυφωνίας και συλλογικότητας στη λήψη των αποφάσεων».

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφωθεί σε ένα πιστό αντίγραφο των συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας τα οποία καταγγέλλαμε το 2013» αναφέρεται, καθώς «οι συλλογικές διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος έχουν καταντήσει να εξυπηρετούν απλά και μόνο την εκ των υστέρων περιβολή με δημοκρατικοφανή προσχήματα των ειλημμένων αποφάσεων ενός στενού και κλειστού κομματικού πυρήνα».

Κατά τα άλλα, χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια να ενοχοποιήσουν τις «κομματικές παθογένειες» για πολιτικές επιλογές, υπαγορευμένες από το κεφάλαιο και το στόχο ανάκαμψης της κερδοφορίας του, που η κυβέρνηση υπηρετεί π.χ. φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα. Αλλά και η συμφωνία τους στο διά ταύτα με το κυβερνητικό (και όχι μόνο) αφήγημα της υλοποίησης «ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης στα πλαίσια ενός ειλικρινούς διαλόγου με όλες τις παραγωγικές τάξεις, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι παθογένειες που σωρεύτηκαν στην Ελλάδα επί δεκαετίες εξαιτίας του γνωστού πελατειακού συστήματος και μας οδήγησε στη χρεοκοπία»!

Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα, ανεξάρτητα απ' την έκβαση της ψηφοφορίας, δεν είναι άσχετη με τις γενικότερες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, το ενδεχόμενο συνεργασίας με την οποία δεν αποκλείστηκε, εφόσον η «Σοσιαλιστική Τάση» αποκοπεί απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και προχωρήσει ως ανεξάρτητη πολιτική κίνηση.

Τη διαφωνία τους πάντως εξέφρασαν τα προβεβλημένα στελέχη της τάσης Αντ. Κοτσακάς και Π. Κουρουμπλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ