Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συζητούν για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, προϊδεάζουν τους λαούς για «δύσκολο δρόμο»

Τα σενάρια για την «αναμόρφωση» της ΕΕ στο χτεσινό «μενού» του γεύματος των ηγετών

Από το χτεσινό «ανεπίσημο» δείπνο

Associated Press

Από το χτεσινό «ανεπίσημο» δείπνο
Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν διοργανώνει η εσθονική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα Παρασκευή. Χτες οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ παρακάθισαν σε ανεπίσημο δείπνο, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ένα έτος μετά τον «οδικό χάρτη» της Μπρατισλάβας, στο φόντο πάντα της συζήτησης που παραμένει ανοιχτή για το μέλλον της Ενωσης, αντανακλώντας τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με την εσθονική προεδρία, στόχος της Ψηφιακής Συνόδου Κορυφής είναι να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την έναρξη συζητήσεων υψηλού επιπέδου σχετικά με σχέδια ψηφιακής καινοτομίας.

Στην καθιερωμένη πριν τις Συνόδους επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, επιχειρεί έναν απολογισμό του έτους, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα είναι καλύτερη, προφανώς εννοώντας την πορεία ισχυροποίησης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Αλλωστε, για τους λαούς προμήνυσε ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και ακόμα ενεργότερη εμπλοκή σε ανταγωνισμούς, με βαθύτερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και «πρόοδο στην ευρωπαϊκή άμυνα», σε ένα πρώτο στάδιο με τη δρομολόγηση το Δεκέμβρη της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας. Συνδέει την εξωτερική πολιτική με τη μετανάστευση επιχαίροντας για την αντιδραστική αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά της Ελλάδας και αλλού. Σημειώνει προκλητικά ότι μειώθηκε ο «αριθμός των παράτυπων μεταναστών» και προσθέτει ότι πρέπει να βελτιώσουν τις ικανότητες για επιστροφές (μεταναστών).

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Ντ. Τουσκ στάθηκε σε αναφορές που αντανακλούν τις υπαρκτές ανησυχίες των αστικών επιτελείων για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Αναφέρεται π.χ. στην προσπάθεια να «μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης» και στις «υψηλές φιλοδοξίες σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς (εμπορικές συμφωνίες με τον Καναδά και την Ιαπωνία), ενισχύοντας παράλληλα την ισχυρή μας δράση για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών». Συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι πρέπει «να αποφασίσουμε για την περαιτέρω εξέλιξη του ευρώ», εξηγώντας: «Δεν υπάρχει μαγική λύση για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης μια για πάντα. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε την υποχρέωση να βελτιώσουμε τη λειτουργία της ΟΝΕ και να την ενισχύσουμε...». Εδώ, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση που είναι ήδη σε εξέλιξη, ξεχωρίζει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης, με τη διαμόρφωση κοινού μηχανισμού ασφάλειας γι' αυτήν, αλλά και τη μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο». Ειδικά για τα τελευταία προανήγγειλε Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Προϊδεάζοντας παράλληλα για το βάθεμα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ σε όλα τα μέτωπα, για λογαριασμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, σημειώνει ότι «για καθένα από τα ζητήματα αυτά, έχουμε ακόμη μεγάλο και δύσκολο δρόμο μπροστά μας...».

Ο Ντ. Τουσκ υποδεικνύει την ανάγκη να αναπτυχθεί ο διεθνής ρόλος της Ενωσης «στη γειτονιά μας και σε παγκόσμιο επίπεδο». Σχετικά με αυτό προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτώβρη να συζητηθεί η αντίδραση της ΕΕ ως προς τις εξελίξεις στις σχέσεις της με την Τουρκία, και το Μάη του επόμενου έτους, κατόπιν συμφωνίας με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, να οργανωθεί εκεί Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ