Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν για την ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συναντήθηκαν χτες το βράδυ στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Ταλίν, πριν από το δείπνο εργασίας, με επίκεντρο τις προτάσεις για την «επανίδρυση της ΕΕ» που παρουσίασε ο Γάλλος ηγέτης την περασμένη Τρίτη.

Ο Μακρόν είχε προκρίνει την ενίσχυση της αυτοτελούς δράσης της ΕΕ σε μια σειρά τομέων, ειδικά στην Αμυνα - Ασφάλεια (με συγκρότηση διακριτής στρατιωτικής δύναμης επέμβασης), αλλά και σε ανερχόμενους τομείς της οικονομίας (που συνδέονται με την ψηφιοποίηση, την «οικολογική» βιομηχανία κ.τ.λ.), όπου τα περιθώρια κέρδους εκτιμάται ότι είναι υψηλά και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια διεκδικούν προβάδισμα έναντι ανταγωνιστών τους. Μεταξύ άλλων πρότεινε και μέτρα ενίσχυσης της Ευρωζώνης (με χωριστό προϋπολογισμό, υπουργό Οικονομικών κ.τ.λ.), ενώ στάθηκε και στη σημασία διείσδυσης ειδικά σε περιοχές όπως η Μεσόγειος και η Αφρική.

Η Μέρκελ με δηλώσεις στον Τύπο σημείωσε: «Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας. Θα πρέπει φυσικά να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για τις λεπτομέρειες, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει ακίνητη, θα πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται». Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «επιθυμούν να συνεργαστούν στενά για την εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και για τη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας». Τέλος, σημείωσε: «Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ θετικό. Παρατηρώ μια καλή βάση στην ομιλία του Γάλλου Προέδρου για τη Γαλλία και τη Γερμανία να συνεργαστούν εντατικά στο μέλλον».

Οι προτάσεις Μακρόν - που φυσικά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών - αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ. Βέβαια, η κάθε αστική τάξη και το κάθε τμήμα της προωθούν τα δικά τους συμφέροντα.

Πάντως, ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων. Η γερμανική «Σουντόιτσε Ζάιτουνγκ» σχολίασε ότι η Γαλλία επέστρεψε ως δημιουργική δύναμη στην ευρωπαϊκή σκηνή και ότι «ο Μακρόν υποχρεώνει την Μέρκελ να πάρει θέση».

Η ελβετική «Tages-Anzeiger» (στον απόηχο των γερμανικών εκλογών) υποστήριξε ότι «το γαλλο-γερμανικό μοτέρ δε θα πάρει μπρος τόσο γρήγορα όσο περίμενε ο Πρόεδρος στο Παρίσι. Τελικά, ίσως ο Μακρόν γίνει "φωνή εν τη ερήμω"...».

Η βρετανική «Τέλεγκραφ» χαρακτήρισε την ομιλία «γεμάτη όραμα» εκτιμώντας όμως ότι πολλές από τις προτάσεις θα μείνουν «ευσεβείς πόθοι».

Η ισπανική «Ελ Μούντο» εκτίμησε πως «η Γαλλία δεν είναι σε θέση να παραδίδει μαθήματα: Το έλλειμμά της υπερβαίνει το 3%...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ