Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΚ
Αξιοποίηση του Μεταναστευτικού για «προβολή ισχύος»

Ολοκληρώνεται σήμερα στη Ρώμη διήμερο συνέδριο του European Ideas Network (ENI) επίσημου «think tank» των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Στο επίκεντρο βρίσκεται το ερώτημα «Πώς πρέπει να δράσει η ΕΕ, προκειμένου να εδραιώσει το ρόλο της ως παγκόσμιου ηγέτη», με τα προπαρασκευαστικά κείμενα να κάνουν λόγο για το ότι «η προβολή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην οικονομία, το εμπόριο, την εξωτερική πολιτική, την ανθρωπιστική βοήθεια και την αναπτυξιακή βοήθεια (σ.σ: σημαντικό εργαλείο εδραίωσης σε ζώνες "ενδιαφέροντος")».

Εκ των εισηγητών και ο Ελληνας πρ. πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος στην τοποθέτησή του επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ που ανοιγοκλείνει την «κάνουλα» των προσφυγικών ροών ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ αξιοποιεί το πρόβλημα που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της ΕΕ στην περιοχή. Χαρακτηρίζοντας το Μεταναστευτικό ως το «κύριο πρόβλημα ασφάλειας για την περιοχή μας», είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μια Ενωση Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Ανάπτυξης και Ευημερίας, παρά μόνο μέσα σε ασφαλή σύνορα». Ως μέτρα αντιμετώπισης του «προβλήματος», ζήτησε: «Πρώτον πρέπει μια και καλή να κάνουμε τον κρίσιμο διαχωρισμό ανάμεσα στους πραγματικούς πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες (...) Δεύτερον, αφού τους διαχωρίσουμε πρέπει να τους κρατάμε χωριστά. Και να τους μεταχειριστούμε διαφορετικά. Οι πρόσφυγες περιμένουν κανονικό άσυλο και μετεγκατάσταση σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να ελεγχθούν καλά και να κρατούνται σε φυλασσόμενους χώρους, περιμένοντας τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσής τους (όχι αναγκαστικά μέσω Τουρκίας)».

Παραπέρα, έχοντας κατά νου το ευρύτερο «παιχνίδι» για τις «ζώνες επιρροής», είπε ότι «μια ελεύθερη, σταθερή και ευημερούσα Ενωμένη Ευρώπη, χρειάζεται μια ελεύθερη, σταθερή και ευημερούσα "περιφέρεια" να την περιβάλλει από παντού», ζητώντας στο μοτίβο και των τελευταίων αποφάσεων της ΕΕ «να υιοθετήσουμε, (...) μια αντίστοιχη στρατηγική με το σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες που περιβάλλουν την Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Νότο». Εξ ου και χαιρέτισε το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες ο Γάλλος Πρόεδρος, Ε. Μακρόν, πρότεινε μια «Κοινή Στρατιωτική Δύναμη Επέμβασης», όπως επίσης τη διακήρυξή του πως «η Αφρική θα πρέπει να γίνει ο στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης, όχι να παραμείνει ένας "απειλητικός γείτονας"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ