Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ
Συμφωνίες για συνεργασία και αναγνώριση διαφωνιών

Συνεχίζοντας την περιοδεία σε Ασία - Ειρηνικό, ο Τραμπ φτάνει σήμερα στο Βιετνάμ, όπου θα πάρει μέρος και στη Σύνοδο της APEC

Οι Πρόεδροι των δύο χωρών παρόντες στην υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών

Copyright 2017 The Associated

Οι Πρόεδροι των δύο χωρών παρόντες στην υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών
ΠΕΚΙΝΟ.-

«Ζυγισμένες» δηλώσεις και υπογραφές διαφόρων επενδυτικών συνεργασιών χαρακτήρισαν την επίσημη συνάντηση που είχαν χτες, στο Πεκίνο, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σι υποστήριξε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται «σ' ένα νέο ιστορικό σημείο αρχής», συμπληρώνοντας ότι «η Κίνα επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ με αμοιβαίο σεβασμό, υπό την κοινή ωφέλεια και ανταποδοτικότητα, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία και υπό τη διαχείριση και τον έλεγχο των διαφορών». Χαρακτήρισε μάλιστα «επιτυχή και ιστορική» την επίσκεψη Τραμπ και είπε ότι στη συνάντηση συμφώνησαν πως ένα καλύτερο μέλλον μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από τη συνεργασία αμοιβαίου οφέλους.

Από τη δική του μεριά, ο Τραμπ επέλεξε να μιλήσει για «σπουδαία χημεία» ανάμεσα στον ίδιο και το Σι, τον οποίο χαιρέτισε δημόσια ως «ηγέτη μιας χώρας που κατάφερε να αφήσει πολύ πίσω τις ΗΠΑ», εννοώντας το αρνητικό για τις ΗΠΑ εμπορικό ισοζύγιο. Συμπλήρωσε πάντως ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει την κινεζική ηγεσία για το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, για το οποίο - όπως είπε - ευθύνονται οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, στη συνέχεια τόνισε: «Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν ήταν δίκαιο για την πλευρά μας τον τελευταίο καιρό... Πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε τις άδικες πρακτικές που προκάλεσαν το εμπορικό μας έλλειμμα, μαζί με τα εμπόδια για την πρόσβαση στην αγορά».

Στο μεταξύ, ανάμεσα στα πεδία για τα οποία συμφωνήθηκε να δυναμώσει ο «συντονισμός», αναφέρθηκαν και οι εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο και το Αφγανιστάν, δύο δηλαδή από τις «εύφλεκτες» περιοχές του πλανήτη, όπου εκφράζονται οι βαθιές αντιθέσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και μαίνονται διάφοροι σχεδιασμοί, επενδυτικοί και στρατιωτικοί.

Τα σχέδια συντονισμού φυσικά δεν ακυρώνουν αυτές τις αντιθέσεις, αντίθετα τις περιπλέκουν, αναδεικνύοντας τη ρευστότητα που μεγαλώνει, στο φόντο και της μεγάλης ανησυχίας για τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τη συνάντηση απασχόλησε και η κατάσταση σε «μέτωπα» όπως η Νότια Κινεζική Θάλασσα, στην οποία ωστόσο δεν αναφέρθηκαν πιο ειδικά οι δύο ηγέτες. Πάντως, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον ανέφερε ότι για το θέμα έγινε «ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων» και ότι «η θέση των ΗΠΑ παραμένει αναλλοίωτη».

Συμφωνίες πάνω από 250 δισ.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η συνολική αξία των οικονομικών συμφωνιών που υπογράφηκαν, που φτάνουν τα 253,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», στις συμφωνίες περιλαμβάνεται και μία για την ανάπτυξη σχιστολιθικού αερίου και παραγωγής χημικών προϊόντων στη Δυτική Βιρτζίνια, με τη συμμετοχή του κινεζικού ομίλου «China Energy Investment Corp» (μόνο αυτή εκτιμάται ότι αγγίζει τα 83,7 δισ. δολάρια). Συμφωνίες υπογράφηκαν ακόμα μεταξύ της αμερικανικής «Qualcomm» και των κινεζικών «Xiaomi», «OPPO» και «Vivo» (φτιάχνουν ακουστικά), καθώς και μεταξύ της «Boeing» και της κινεζικής «China Aviation Suppliers Holding Co».

Σήμερα Παρασκευή, ο Τραμπ αναμένεται να φτάσει στο Βιετνάμ, όπου θα έχει επίσημες επαφές με την ηγεσία της χώρας, αλλά και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της APEC (Οργάνωση για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία - Ειρηνικό). Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ αναμένεται να συναντήσει και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που επιβεβαίωσε χτες και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας Τραμπ θα είναι οι Φιλιππίνες, όπου θα παραστεί και σε εκδήλωση της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ