Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέος γύρος διαπραγμάτευσης με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες ο έκτος διαπραγματευτικός γύρος ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, υπό την πίεση τελεσίγραφου δύο - τριών βδομάδων που φέρεται πως έχουν θέσει οι ανώτατοι ευρω-ενωσιακοί αξιωματούχοι, προκειμένου οι Βρετανοί να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους μεταξύ άλλων και σε σχέση με το κόστος του «διαζυγίου» που θα έχει η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit).

Ο έκτος γύρος ολοκληρώνεται σήμερα και αφορά τεχνικά ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας στην ΕΕ, το καθεστώς των συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας (που είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) και το μέλλον των πολιτών των άλλων χωρών της ΕΕ στη Βρετανία.

Ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, επέμεινε πως μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος και πως η βρετανική κυβέρνηση «εννοεί σοβαρά πως θέλει να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ» που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Επανέλαβε επίσης τη βούληση του Λονδίνου να ξεκινήσει το συντομότερο παράλληλες διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών.

Το ίδιο 24ωρο, πηγή της ΕΕ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν παράλληλες εμπορικές διαπραγματεύσεις μετά τα Χριστούγεννα εάν διευθετηθεί το θέμα του κόστους του «διαζυγίου», που κατά την ΕΕ ανέρχεται σε τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, συναντώντας στη Ρώμη πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (πλην της Βρετανίας) προκάλεσε το Λονδίνο να ξεκαθαρίσει, μεταξύ άλλων, εάν θέλει να ακολουθήσει το «κοινωνικοοικονομικό μοντέλο» των ΗΠΑ ή αυτό της Ευρώπης. Αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, που βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στο Λονδίνο συζητώντας μία μελλοντική διαπραγμάτευση για τις σχέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας με φόντο τη διαδικασία του Brexit, απαιτώντας μεταξύ άλλων να άρουν οι Βρετανοί τις ρήτρες της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, τις αυστηρές υγειονομικές προδιαγραφές για την πώληση π.χ. πουλερικών, απαιτώντας να επιτραπούν στο μέλλον οι εξαγωγές αμερικανικών πουλερικών που έχουν υποβληθεί σε χλωρίωση.

Στο Λονδίνο, πάντως, οι πιέσεις σε βάρος της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι εντείνονται και εσωκομματικά, μετά την υποχρεωτική παραίτηση της έως πρότινος υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Πρίτι Πατέλ (λόγω των μυστικών συνομιλιών που είχε με την ισραηλινή κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο εν αγνοία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών) και την αντικατάστασή της χτες από την έως πρότινος υφυπουργό για Θέματα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες, Πένι Μόρντοντ, που ήταν από τους υποστηρικτές του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. Οι πιέσεις εντείνονται και από την πλευρά των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Τομ Γουότσον, να προβλέπει ότι η πρωθυπουργός Μέι «μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ