Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύμορφο παζάρι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σειρά επαφών με στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών είχε τις τελευταίες μέρες η τουρκική ηγεσία, στο πλαίσιο των προσπαθειών να διασφαλίσει τη θέση των ντόπιων μονοπωλίων σε ένα φόντο πυκνών γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Ενδεικτικό είναι χτεσινό δημοσίευμα της «Χουριέτ», που επικαλούμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας εμφάνιζε την Αγκυρα να υπέγραψε «επιστολή προθέσεων» με Γαλλία και Ιταλία, για την ενίσχυση της συνεργασίας στην ανάπτυξη κοινών στρατιωτικών προγραμμάτων, καταρχήν για συστήματα αντιαεροπορικής αλλά και ειδικότερα αντιπυραυλικής άμυνας. Συγκεκριμένα, ο γαλλο-ιταλικός όμιλος «Eurosam» και τουρκικές εταιρείες ξεκίνησαν επαφές με στόχο τη διερεύνηση της κατασκευής ενός συστήματος βασισμένου στο πυραυλικό σύστημα SAMP-T (που ήδη κατασκευάζει η «Eurosam»).

Ταυτόχρονα, μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η επίσκεψη του Αμερικανού μεγαλοεπιχειρηματία Ελον Μασκ στην Αγκυρα (μεταξύ άλλων συνάντησε και τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν), ιδρυτή κολοσσών όπως η «Tesla» και η «SpaceX» που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διαστημικής τεχνολογίας κ.τ.λ. Χτες, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Θαλάσσιων Υποθέσεων και Επικοινωνιών, Αχμέτ Αρσλάν, ανακοίνωσε πως οι δύο δορυφόροι που αναμένεται να εκτοξευτούν προσεχώς στο Διάστημα έχουν συστήματα της «SpaceX», στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνολικής αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ