Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Επιταχύνονται οι συνομιλίες με «βήματα» προς συμβιβασμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Επιταχύνονται οι διαπραγματευτικές συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί μέχρι σήμερα θα πρέπει «σε μικρούς γύρους» συνομιλιών να έχουν επεξεργαστεί λύσεις για κεντρικά ζητήματα και έως τις 16 Νοέμβρη να έχουν ξεπεραστεί τα σημεία διαφωνιών.

Στο μεταξύ, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλείται «απόρρητη» λίστα, που έχει συνταχθεί από τις διαπραγματευόμενες δυνάμεις, με 125 σημεία διαφωνιών που πρέπει να επιλυθούν. Αυτά τα «δύσκολα» σημεία περιλαμβάνονται και στις 12 θεματικές ενότητες, όπως «Οικονομικά, Προϋπολογισμός, Φόροι», «Κλίμα, Ενέργεια, Περιβάλλον», «Πρόσφυγες - Μετανάστες», «Εργασιακά/Συνταξιοδοτικά», «Εκπαίδευση/Ερευνα», «Ευρώπη» κ.ά.

Θυμίζουμε ότι οι Πράσινοι ανακοίνωσαν πρόσφατα πως είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν και να μην επιμείνουν στην απαγόρευση των ντιζελοκίνητων οχημάτων από το 2030, στο κλείσιμο των εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα όπως και στην επιβολή φόρου περιουσίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας (CSU), Γιόακιμ Χέρμαν, δήλωσε ότι υπάρχει «κινητικότητα» για συμβιβασμό και στο θέμα των προσφύγων. CDU και CSU θέλουν να δημιουργηθούν και στα 16 κρατίδια κλειστά «κέντρα επαναπατρισμού»: «Αν ο πρόσφυγας απορριφθεί, θα λάβει άδεια εξόδου (σ.σ. από τη χώρα) από αυτό το κέντρο, ενδεχομένως και βοήθεια στον επαναπατρισμό. Εάν κάποιος δεν εγκαταλείψει (τη χώρα) οικειοθελώς, η απέλαση θα γίνει αμέσως από το κέντρο», είπε. Ο Χέρμαν δήλωσε αισιόδοξος ότι θα συμφωνήσουν τόσο οι Φιλελεύθεροι όσο και οι Πράσινοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ