Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Καταθέσεις Καταλανών πολιτικών σε δικαστές και νέες διαδηλώσεις

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Συνεχίστηκε χτες η σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ισπανία, με τις καταθέσεις της προέδρου του καταλανικού Κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαντέλ, και 5 μελών του προεδρείου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης. Και αυτά τα στελέχη των αυτονομιστικών κομμάτων κατηγορούνται, όπως και τα 8 φυλακισμένα μέλη της τοπικής κυβέρνησης και ο Πρόεδρος Κάρλες Πουιτζντεμόντ με 4 ακόμα μέλη που έχουν διαφύγει στο Βέλγιο, για «στάση, εξέγερση και υπεξαίρεση δημόσιων κονδυλίων». Ο βασικός λόγος της κλήσης σε απολογία της Φορκαντέλ και των άλλων είναι ότι επέτρεψαν να διεξαχθεί στο καταλανικό Κοινοβούλιο η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία στις 27 Οκτώβρη.

Οι αστοί αυτοί πολιτικοί, καταθέτοντας στον δικαστή Πάμπλο Γιαρένα (που ήταν τα τελευταία 20 χρόνια στην Καταλονία) ισχυρίστηκαν ότι η ανακήρυξη της μονομερούς ανεξαρτησίας «είχε συμβολικό χαρακτήρα», με την Φορκαντέλ να σημειώνει ότι διευκόλυνε τη συζήτηση χωρίς να προκρίνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ότι σεβάστηκαν τους νόμους της επαρχίας και του κανονισμού της Βουλής. Ταυτόχρονα, τέθηκαν ενάντια στην εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που ήρε το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας, λέγοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπορεί να λειτουργεί ως «μηχανισμός λογοκρισίας» και είπε ότι όλη η «διαδικασία (σ.σ. εννοεί το λεγόμενο κίνημα της ανεξαρτησίας) δεν περιείχε βία» και η ίδια πάντα υποστήριζε ότι οι διαδηλώσεις «θα έπρεπε να είναι ειρηνικές».

Με βάση το γεγονός ότι η πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου και οι βουλευτές μέλη του προεδρείου συνεργάζονται με τις δικαστικές αρχές θεωρείται πιθανότερο ότι θα τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι αλλά όχι φυλάκιση. Το ίδιο έχει συμβεί και με τον Πουιτζντεμόντ και τους συμβούλους του στο Βέλγιο, όπου η βελγική Δικαιοσύνη εξετάζει το αίτημα της ισπανικής να εκδώσει αυτούς τους πολιτικούς.

Στην Καταλονία μετά τις προχτεσινές διαδηλώσεις και τους αποκλεισμούς δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών που συνδυάστηκαν με την απεργία που προκήρυξε το Συνδικάτο Ιντερσιντικάλ, χωρίς μεγάλη συμμετοχή, οι αυτονομιστικές δυνάμεις προετοιμάζουν διαδήλωση στη Βαρκελώνη το απόγευμα του Σαββάτου, με κεντρικό αίτημα την απελευθέρωση των «πολιτικών κρατουμένων». Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διεργασίες στα αστικά κόμματα μπροστά στις πρόωρες τοπικές εκλογές στις 21 Δεκέμβρη. Η ενδοαστική αντιπαράθεση που κλιμακώνεται είναι ξένη προς τα λαϊκά συμφέροντα, που όσο εγκλωβίζονται στον εθνικισμό ακόμα και αν θεωρούν ότι παλεύουν ενάντια στον αυταρχισμό του κράτους, εξυπηρετούν τις αστικές επιδιώξεις. Ο ταξικός προσανατολισμός του αγώνα των εργαζομένων στην Καταλονία και όλη την Ισπανία είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να έχει προοπτική για τη ρήξη με τον πραγματικό αντίπαλο, την καπιταλιστική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ