Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενταση με φόντο ευρύτερες γεωπολιτικές κόντρες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ενταση στις σερβο-ουκρανικές σχέσεις προκαλούν οι αιτιάσεις του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμμετοχή «300 Σέρβων μισθοφόρων» στο πλευρό των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού πρέσβη στη Σερβία, Ολεσάντερ Αλεξάντροβιτς, στο βαλκανικό δίκτυο BIRN, ότι «η Ρωσία εκμεταλλεύεται την Σερβία και τον σερβικό παράγοντα για να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια και να καταστρέψει την Ευρώπη».

Χτες, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς απάντησε στις αιτιάσεις του Κιέβου, λέγοντας πως στα σερβικά δικαστήρια εκδικάζονται «δεκάδες υποθέσεις» Σέρβων που συμμετείχαν στους πολέμους στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία, ενώ αντίθετα το Κίεβο δεν έχει εκδικάσει «ούτε μία υπόθεση πολιτών της που πολεμούσαν τη δεκαετία του '90 εναντίον Σέρβων στην Κροατία». Ο Ντάσιτς χαρακτήρισε τις αιτιάσεις του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών «αβάσιμες και κακόβουλες», εκτιμώντας ότι η ένταση στις διμερείς σχέσεις προκαλείται από τις ουκρανικές Αρχές στο πλαίσιο ευρύτερων πιέσεων που ασκούνται στο Βελιγράδι, προκειμένου να απομακρυνθεί από τη Μόσχα. Επιπλέον, συσχέτισε τις ουκρανικές αντιδράσεις με τις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στις 7 Οκτώβρη στο Βελιγράδι ανάμεσα στον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Κερτ Βόλκερ, και τον απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Βλαντισλάβ Σουρκόφ, ενώ σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ αναμένεται και δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στους Βόλκερ και Σουρκόφ, στις 13 Νοέμβρη. Επιπροσθέτως, ο Σέρβος υπουργός, κρίνοντας από τις αντιδράσεις του Κιέβου, εκτίμησε ότι οι ουκρανικές αρχές δεν πρέπει να είναι «και τόσο ευχαριστημένες» από την εξέλιξη των αμερικανορωσικών διαβουλεύσεων, αλλά ούτε και με τον τόπο στον οποίο διεξήχθησαν.

Την Τετάρτη, πάντως, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν, συνάντησε τον Ολ. Αλεξάντοβιτς, ο οποίος κλήθηκε να επιστρέψει στη χώρα του την περασμένη βδομάδα, για να συζητήσουν «τρέχοντα θέματα στις διμερείς σχέσεις Ουκρανίας - Σερβίας».

Την ίδια ώρα, στην Ανατολική Ουκρανία και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (επί της ουσίας αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στην Ρωσία) συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και τις εθνικιστικές ομάδες που τις συνδράμουν, και τις πολιτοφυλακές. Μόνο χτες παραβιάστηκε πάνω από 34 φορές η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που έχει μείνει στα χαρτιά. Μάλιστα, στο ουκρανικό Κοινοβούλιο εμφανίστηκε πρόταση για πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο ότι το κυβερνητικό κόμμα, του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως «μη παραγωγικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ