Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Κομμένο στα μέτρα της κερδοφορίας των εφοπλιστών

...ενώ ενισχύει τη στρατιωτικοποίηση του Λιμενικού Σώματος

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη το νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Ναυτιλίας, 134 άρθρων και με τίτλο «Διά βίου εκπαίδευση προσωπικού υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας υπουργείου, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις». Η κυβέρνηση το είχε διαφημίσει ως λήψη μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ναυαγίων, όπως του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», που προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή, αλλά και κατά του λαθρεμπορίου.

Αντί αυτού, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας, πρόκειται για νομοσχέδιο «ταξικό και αυταρχικό, όπως συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης. Ταξικό γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα. Ενώ σε τίποτα δεν χτυπά το λαθρεμπόριο καυσίμων», όπως διατείνεται η κυβέρνηση.

Αυταρχικό γιατί «οι μετακινήσεις, οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος γίνονται με απόφαση του υπουργού, που αποφασίζει και διατάσσει», ενώ περιέχονται άρθρα με τα οποία «επιτρέπεται και στο Λιμενικό να στήσει μηχανισμούς παρακολούθησης με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας», «ενισχύουν τη στρατιωτικοποίησή του και την αποστολή που του έχει αναθέσει και η σημερινή κυβέρνηση, να είναι ενταγμένο - στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας - στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και του ΝΑΤΟ, τη Frontex και την EUROPOL», κάτι που, όπως επισήμανε η Δ. Μανωλάκου, δεν πρέπει να είναι άσχετο με την πρόσφατη παρουσία και περιήγηση της υπαρχηγού Επιχειρήσεων της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου, συνοδευόμενη από επιτελικά στελέχη της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, παρουσία που προκάλεσε πολλά ερωτήματα.

Δείχνοντας η Δ. Μανωλάκου ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις των εφοπλιστών, αναφέρθηκε στα άρθρα που καταργούν τον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων (ΚΕΠ), τον μοναδικό κρατικό φορέα ελέγχου των πλοίων, «εξασφαλίζοντας όλες τις αρμοδιότητές του στους νηογνώμονες, που αποτελούν ανώνυμες εταιρείες, όπου φυσικά μπορούν να συμμετέχουν και οι εφοπλιστές για να πουλάνε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Δηλαδή, ελεγχόμενος θα είναι και ο ελεγκτής». Επισήμανε, μάλιστα, ότι «δεν προβλέπεται πουθενά ο έλεγχος από κρατικούς επιθεωρητές της ποιότητας των επιθεωρήσεων στα πλοία που διενεργούν οι επιθεωρητές των νηογνωμόνων». Χώρια ότι αυτή η διάταξη θα πλήξει τους μικρούς επαγγελματίες, όπως οι ψαράδες, που θα πρέπει να πληρώνουν για πιστοποιητικό αξιοπλοΐας.

Αναφορά έκανε και στο άρθρο 19, όπου προβλέπεται η διαγραφή από τα μητρώα των ναυτεργατών που δεν «πραγματοποίησαν τουλάχιστον 8 μήνες υπηρεσίας επί του πλοίου εντός 5ετίας από την τελευταία ναυτολόγησή τους», εννοώντας τους μακροχρόνια ανέργους. Οπως σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, «το μητρώο ναυτεργατών και τα κριτήρια εγγραφής και διαγραφής από το μητρώο αξιοποιούνται για να μαζεύονται τα ναυτικά φυλλάδια, να μη γράφονται οι άνεργοι ναυτεργάτες στο ΓΕΝΕ, να κρύβεται η ανεργία και να χτυπούν πρωτοπόρους αγωνιστές ναυτεργάτες». Χαρακτήρισε, μάλιστα, πρόκληση «στο ναυτικό φυλλάδιο να περιλαμβάνεται η αιτιολόγηση απόλυσης του ναυτεργάτη, με χαρακτηριστικό κώδικα». Που σημαίνει όπως «έχουν καταγγείλει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, ότι αποτελεί το ατομικό κινητό φάκελο κάθε ναυτεργάτη».

Την «κάθετη διαφωνία» της ΝΔ δήλωσε ο εισηγητής της, Γ. Πλακιωτάκης, με κριτική του τύπου ότι το Δημόσιο μεταφέρει εξουσία «σε ιδιώτες», δηλαδή τους νηογνώμονες, «χωρίς βεβαίως να έχει εξασφαλίσει, πρώτον, εάν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε και, δεύτερον, το τιμολόγιο». Τα άλλα αστικά κόμματα επιφυλάχθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ