Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εμβληματικά έργα» με γεωστρατηγική «οσμή»

Την κρατική χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για «τρία νέα εμβληματικά έργα», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενόψει βέβαια και του λεγόμενου «Αναπτυξιακού Συνεδρίου» στη Θράκη, στο πλαίσιο της περιφερόμενης κυβερνητικής φιέστας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, τμήμα του οποίου προορίζεται για στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η αναβάθμιση του λιμανιού αφορά τη «βέλτιστη αξιοποίηση της σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ και τη δημιουργία ολοκληρωμένου κυκλώματος μεταφορών». Επίσης, η κυβέρνηση εξαγγέλλει την αναβάθμιση του εμπορικού και του επιβατικού λιμανιού Καβάλας, καθώς και την κατασκευή νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους Εβρου.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, που θα δώσει το «παρών» στο εν λόγω «αναπτυξιακό συνέδριο», έχει επισημάνει το αμερικανικό «επενδυτικό ενδιαφέρον», μεταξύ άλλων, και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με άξονα τη μεταφόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Θυμίζουμε πως το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο προβλέπει ότι «οι ελληνικές αρχές θα συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλογο 15 έως 20 μεγάλων, εμβληματικών σχεδίων» για την περίοδο μέχρι το 2020. Οπως συμφωνήθηκε, οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν τη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία μεταξύ άλλων «θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτεραιότητες αφορούν τομείς όπως ο τουρισμός, οι τεχνολογίες πληροφορικής, οι μεταφορές, η φαρμακοβιομηχανία, η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, η εφοδιαστική αλυσίδα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τα «εμβληματικά έργα» που έχει προτείνει και η πλευρά του ΣΕΒ και που βέβαια θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο πλαίσιο της λεγόμενης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, και σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο χτεσινής ομιλίας του στην «Ευρω-Αραβική Διάσκεψη», εστίασε, μεταξύ άλλων, στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως «η γεωγραφική της θέση στη Νοτιανατολική Ευρώπη». Οπως είπε, «η Ελλάδα παρέχει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες ως κόμβος μεταφορών και Ενέργειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «επενδυτικές ευκαιρίες» εντοπίζονται και σε τομείς όπως η εφοδιαστική (logistics), τα δίκτυα, η ναυτιλία, το εμπόριο, η φαρμακευτική βιομηχανία, η μεταποίηση, ο κλάδος των ορυχείων και των λατομείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ