Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει μνημόνιο «δικής της ιδιοκτησίας» για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Την κλιμάκωση και την ισχυρή ανάληψη της «ιδιοκτησίας» του προγράμματος με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, από την πλευρά του ελληνικού κράτους, για την περίοδο μετά το 2018, προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς».

Ουσιαστικά πρόκειται για το υπό διαμόρφωση «υβριδικό» μνημόνιο, που θα συνδέεται με το ζήτημα της διαχείρισης - «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους και με το σχηματισμό «αποθεματικού ασφαλείας», στο οποίο θα συμβάλει η πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μέσω των αδιάθετων κεφαλαίων του 3ου μνημονίου.

Οπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, «η χώρα χτίζει το δικό της κεφαλαιακό μαξιλάρι, που μαζί με τα αδιάθετα ευρωπαϊκά κεφάλαια του προγράμματος θα καλύπτουν τις ανάγκες της για διάστημα αρκετά μεγαλύτερο του έτους», φωτογραφίζοντας βέβαια το πλαίσιο της αντιλαϊκής «εποπτείας» για την «επόμενη μέρα», που με τη σειρά του θα έρθει να «κουμπώσει» με το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα της λεγόμενης «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής».

Πρόσθεσε πως «σκεφτόμαστε μέχρι το Πάσχα να έχουμε ετοιμάσει το δικό μας σχέδιο, που θα περιλαμβάνει κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές, για να δείξουμε τόσο στους θεσμούς όσο και στις αγορές ότι αυτό είναι το δικό μας πρόγραμμα, ότι έχουμε την ιδιοκτησία του... Δεν μας έχει επιβληθεί, δεν πρόκειται για συμβιβασμό. Πρόκειται γι' αυτά που θέλουμε να κάνουμε».

Τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη ισχυρό σινιάλο προς τις διεθνείς χρηματαγορές και τους «επενδυτές» αναφορικά με την αξιόπιστη εφαρμογή του προγράμματος σε βάθος χρόνου.

Η κυβέρνηση «θα δείξει στους δανειστές και τις αγορές ότι έχει την ιδιοκτησία του προγράμματός της, των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων και των στρατηγικών ανάπτυξης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στον απόηχο της προχτεσινής κοινής παρέμβασης του ΣΕΒ και των άλλων βιομηχανικών συνδέσμων, αναφορικά με την «υιοθέτηση του εθνικού σχεδίου» που «πρέπει να γίνει με ευρεία συναίνεση και να υπηρετείται με συνέπεια, ανεξαρτήτως εκλογικών κύκλων και πολιτικών αλλαγών».

Επιπλέον, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ευ. Τσακαλώτου:

-- Θα ξεκινήσουν σύντομα οι συζητήσεις με τους δανειστές για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, που συνδέει το μέγεθος της ελάφρυνσης με το ρυθμό ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.

-- Τα προγράμματα εποπτείας μετά την «έξοδο από τα μνημόνια» ήταν συνηθισμένη πρακτική για άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ετοιμάζει το δικό της πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες.

-- Στόχος είναι να δημιουργηθεί κεφαλαιακό απόθεμα ύψους έως 19 δισ. ευρώ, με τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων και τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος.

-- Υπερκαλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ «για αυτούς που νομίζουν ότι χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο, όπως μία προληπτική πιστωτική γραμμή ή οτιδήποτε άλλο, απλά αναβάλλουν την απάντηση στο καίριο ερώτημα».

Οι αποφάσεις στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ

Βέβαια, οι δηλώσεις του Ευ. Τσακαλώτου απηχούν και την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ (22/1), αναφορικά με το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης», η οποία απόφαση «επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή κυριότητα από τις ελληνικές αρχές. Οι Αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος».

Επιπλέον, σύμφωνα με τη συνοδευτική «έκθεση συμμόρφωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα αποθεματικό κεφαλαίων ύψους 17 δισ. ευρώ θα κάλυπτε τις «χρηματοδοτικές ανάγκες» του ελληνικού κράτους μόνο για ένα χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος (μέχρι τον Αύγουστο του 2019), ενώ με τη δημιουργία αποθεματικού ύψους 30 δισ. θα καλύπτονταν οι ανάγκες μέχρι το το τέλος του 2020.

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι της ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, στην «ημερήσια διάταξη» της επόμενης περιόδου βρίσκεται το ζήτημα της «διαχείρισης» των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανακοίνωσε χτες τις παραμέτρους που θα χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της «άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων» (στρες τεστ), που περιλαμβάνουν το «βασικό» και το «δυσμενές» σενάριο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ΑΕΠ και άλλων μεγεθών για τα επόμενα χρόνια, στη βάση των οποίων θα προκύψουν οι τυχόν νέες ανάγκες για αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ή άλλων παρεμβάσεων στους τραπεζικούς ομίλους της Ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένων και 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, οι βασικές παράμετροι ενσωματώνουν τα παρακάτω:

ΑΕΠ. Το «δυσμενές» σενάριο προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση 1,3% το 2018 και 2,1% το 2019, και ρυθμό εξαιρετικά αναιμικής ανάκαμψης, μόλις 0,2%, το 2020. Στο «βασικό» σενάριο, ουσιαστικά ενσωματώνονται οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ρυθμούς ανάκαμψης 2,4% φέτος, 2,5% το 2019 και 2,4% το 2020.

Τιμές οικιστικών ακινήτων. Στο «δυσμενές» σενάριο προβλέπεται περαιτέρω κατρακύλα, σε ποσοστό 7,3% το 2018, 6,7% το 2019 και 3,6% το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια για την κατρακύλα στις τιμές των ακινήτων συνδυάζονται με την ενεργοποίηση των μαζικών πλειστηριασμών την επόμενη περίοδο, σε μια εξέλιξη που θα έρθει να πυροδοτήσει την πτώση των τιμών.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τις 4 ελληνικές τράπεζες το Μάη, ώστε να υπάρξει χρόνος να καλυφθούν τυχόν κεφαλαιακά ελλείμματα πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Για τις άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης, οι ανακοινώσεις αναμένονται στις 2 Νοέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ορυμαγδό αντιλαϊκών μέτρων στρώνουν το χαλί για την ανάκαμψη του κεφαλαίου (2018-06-07 00:00:00.0)
«Αμπαλάρουν» το επόμενο αντιλαϊκό «πακέτο» (2018-04-19 00:00:00.0)
«Ταμείο» για την 3η «αξιολόγηση» με νέα αντιλαϊκά μέτρα για τη συνέχεια (2018-01-18 00:00:00.0)
Με νέες αντιλαϊκές συμφωνίες θα πληρώσει ο λαός την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους (2016-11-12 00:00:00.0)
Πρόσκαιρος συμβιβασμός στο Εκοφίν (2013-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ