Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Πρόσκαιρος συμβιβασμός στο Εκοφίν

Εντείνεται ο ανταγωνισμός των καπιταλιστών στο εσωτερικό της ΕΕ για τον επιμερισμό της χασούρας από την απαξίωση κεφαλαίου

Eurokinissi

Εντείνεται ο ανταγωνισμός των καπιταλιστών στο εσωτερικό της ΕΕ για τον επιμερισμό της χασούρας από την απαξίωση κεφαλαίου
Σε συμβιβασμό για τις τράπεζες, που ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου Εκοφίν. Τα όργανα ξεκίνησαν, καθώς εντείνεται ο καυγάς ανάμεσα στα κράτη-μέλη της λυκοσυμμαχίας, γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας. Ηδη, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γ. Ασμουσεν, έσπευσε χτες να δηλώσει σε γερμανική εφημερίδα ότι ο «συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είναι υπερβολικά περίπλοκος και δε θα έχει διάρκεια»... Πρόκειται για τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, γύρω από τους τρόπους που θα επιλεγούν και για την προέλευση των κεφαλαίων, με τα οποία θα θωρακιστούν ή θα διασωθούν οι τράπεζες της ΕΕ, σε περίπτωση νέων αναταράξεων ή άλλων «προβλημάτων».

Το πλαίσιο της «συμφωνίας» στο Εκοφίν, με βάση και τις παρεχόμενες πληροφορίες, προβλέπει:

-- Μεγάλοι καταθέτες σε τράπεζες με προβλήματα, θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια για τη διάσωση του ιδρύματος. Πρόκειται για τη δυνατότητα «κουρέματος» των καταθέσεων, αλλά και των μετόχων (bail-in) κατά το πρότυπο της Κύπρου. Στα παζάρια συνεχίζει να είναι ο χρόνος έναρξης της συγκεκριμένης διαδικασίας. Αρχικά, προγραμματιζόταν για το 2018, τώρα φαίνεται να έρχεται αρκετά κοντύτερα, καταπώς αξιώνει και η κυβέρνηση της Γερμανίας.

-- Τα επιπλέον κεφάλαια θα συγκεντρωθούν μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για ένα μελλοντικό «κοινό ταμείο» σε επίπεδο ΕΕ. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

-- Σε αρχικό επίπεδο, η πρώτη ευθύνη και τα κεφάλαια για τις διασώσεις θα είναι στις αρχές και τις κυβερνήσεις του κάθε κράτους ξεχωριστά.

-- Σε περίπτωση που ούτε και αυτό γίνει κατορθωτό και ως έσχατη λύση, οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια από την ΕΕ, συγκεκριμένα από το σημερινό διακρατικό «μόνιμο μηχανισμό στήριξης» των τραπεζών (ESM).

Η Τράπεζα της Ελλάδας

Απόλυτα καθησυχαστικός για τις ντόπιες τράπεζες εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος. Στο πλαίσιο συνάντησης με τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΤΟΕ σημείωσε ότι τα «προγράμματα αναδιάρθρωσης» θα δείξουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες, ωστόσο, και σε «κάθε περίπτωση» θα καλυφθούν, γιατί υπάρχει «ικανοποιητικό μαξιλάρι αδιάθετων κεφαλαίων». Πρόκειται για τον πακτωλό με τις διακρατικές ενισχύσεις που διοχετεύονται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι οποίες «ξέμειναν» μετά και την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με τον Γ. Προβόπουλο, «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων στον προβλεπτό μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ