Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Διόγκωση με ρυθμό 1 δισ. το μήνα!

Διαχειριστικά ζόρια με τους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια

Με εξουθενωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν να συσσωρεύονται τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, ενώ στα σχετικά κατάστιχα προστίθενται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια.

Στο τέλος του Οκτώβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη απογειώθηκαν στα 62,9 δισ. ευρώ (από 61,9 δισ. το Σεπτέμβρη). Καθοριστικής σημασίας είναι το γεγονός ότι μέσα στο μήνα διογκώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που έχει να κάνει με τα εκκαθαριστικά σημειώματα που αφορούν στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και με τις δόσεις για τις οφειλές που τρέχουν από τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία, οι οποίες σταδιακά χαρακτηρίζονται «ληξιπρόθεσμες».

Ειδικότερα:

Φυσικά πρόσωπα: Στο τέλος του Οκτώβρη τα φυσικά πρόσωπα που εμφανίζονται με «ληξιπρόθεσμες οφειλές» έφτασαν στα 2,6 εκατομμύρια. Στη διάρκεια του μήνα προστέθηκαν στις λίστες ακόμη 100.000 οφειλέτες, μεταξύ αυτών και λαϊκά νοικοκυριά που εντάχτηκαν σε ρύθμιση διευκόλυνσης, αλλά που στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν. Το σύνολο της εμφανιζόμενης οφειλής διαμορφώνεται στα 23 δισ. ευρώ από 20,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2012.

Νομικά πρόσωπα: Το ύψος των οφειλών φτάνει σε 39,9 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη από 35,4 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκέμβρη του 2012. Μόνο μέσα στον Οκτώβρη δημιουργήθηκαν 128,1 εκατ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από ΦΠΑ.

Να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος από τα παλαιότερης κοπής χρέη χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών επίσημα πλέον «μη εισπράξιμο». Από το σύνολο των χρεών, ύψους 63 δισ. ευρώ, «εισπράξιμα» θεωρούνται περί τα 15 δισ. ευρώ. Τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου φέρνουν στην ημερήσια διάταξη τη φοροεπιδρομή απέναντι στη «μαρίδα», σε πάνω από 2 εκατομμύρια εμφανιζόμενους μικροοφειλέτες που απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με κατάσχεση απαιτήσεων του «οφειλέτη» που βρίσκονται σε χέρια τρίτων, όπως μισθών και συντάξεων, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αναγκαστικές εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων με ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού κατασχετήριου καταθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ