Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η θέση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων στο πλάι του λαού

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το προεδρείο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και τα αντίστοιχα στη λειτουργία της απονομής της δικαιοσύνης συζήτησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνάντηση που είχε, χτες, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με το προεδρείο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας.

Ενδεικτικά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι είναι τα παρακάτω στοιχεία από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος έχει περίπου 21.500 μέλη: Το 2013, 7.747 δικηγόροι (39%) δεν έκαναν καμία παράσταση στα δικαστήρια, ενώ πάνω από 50 παραστάσεις έκαναν 1.017 δικηγόροι. Οι αντίστοιχοι αριθμοί το 2009 ήταν 6.384 δικηγόροι καμία παράσταση και 1.832 δικηγόροι πάνω από 50 παραστάσεις. Ταυτόχρονα, έχουν διπλασιαστεί από το 2010 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από δικηγόρους που έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν (σ.σ. δεν γινόταν παλιότερα), γιατί φοβούνται την πλήρη κατάρρευση των Ταμείων. Από το Ταμείο Νομικών έχουν «κουρευτεί» τα 2/3 των αποθεματικών.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα που δεν έχουν χρήματα η προσφυγή στα δικαστήρια είναι είδος πολυτελείας. Τα δικαστικά ένσημα και τα παράβολα που πρέπει κάποιος να καταβάλει για να πάει σήμερα στα δικαστήρια, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η θέση των ασκούμενων, των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων βρίσκεται στο πλάι της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Θα πρέπει σε μια λαϊκή συμμαχία όλοι μαζί να παλέψουν και για τα ιδιαίτερα αιτήματα του κλάδου τους, αλλά όλοι μαζί και ιδιαίτερα οι δικηγόροι πρέπει να βάλουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στην υπηρεσία των λαϊκών νοικοκυριών που πλήττονται αυτή τη στιγμή από πλειστηριασμούς, από διακοπές ρεύματος, από φόρους, από μια σειρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ένταση του αυταρχισμού, με διώξεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζομένων».

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Αδαμόπουλος, ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που άκουσε τις απόψεις και τους προβληματισμούς των δικηγόρων και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Τονίσαμε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι οι δικηγόροι δεν είναι μια προνομιούχος τάξη, είναι και αυτοί εργαζόμενοι κι εργάζονται σ' ένα ευαίσθητο τομέα που είναι η απονομή της δικαιοσύνης». Πρόσθεσε πως ενημέρωσαν τον Δ. Κουτσούμπα για «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασκούμενοι δικηγόροι και γενικότερα για την κατάσταση η οποία αντί να ανοίξει το επάγγελμα, όπως κάποιοι λένε, το ορθάνοιχτο επάγγελμά μας, με τα μέτρα τα οποία παίρνονται εις βάρος μας και εις βάρος της Δικαιοσύνης το κλείνουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ