Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΥΧΕΙΟ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ
Χτύπησε το κράτος των ΜΑΤ

Η κυβέρνηση έστειλε στο νοσοκομείο κατοίκους του χωριού, που παλεύουν για το δικαίωμα στη ζωή

Με πόλεμο χημικών-δακρυγόνων και όλων των άλλων «εκσυγχρονιστικών» κατασταλτικών μέσων, απάντησαν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της στο αίτημα των κατοίκων της Μαυροπηγής για το δικαίωμα στη ζωή και στη δουλιά.

Χτες το κράτος-τρομοκράτης χτύπησε, και πάλι, ανελέητα. Αυτή τη φορά, παιδιά, γυναίκες και άνδρες, που επιχείρησαν με ειρηνικό τρόπο να κινητοποιηθούν ενάντια στην έναρξη των εργασιών διάνοιξης του ορυχείου, απαιτώντας από τη ΔΕΗ να δεσμευτεί, έστω την τελευταία ώρα, πως θα αναλάβει το κόστος (12 δισ. δρχ.) μετεγκατάστασης του οικισμού τους και θα απορροφήσει στη δουλιά τους 150 άνεργους, κυρίως νέους.

Αποτέλεσμα της ωμής βίας, που εξαπολύθηκε εναντίον των κατοίκων στον κάμπο της Μαυροπηγής, ήταν να οδηγηθούν στο νοσοκομείο ο συνταξιούχος της ΔΕΗ Κ. Μπαμπίνης, να διακομιστούν για τις πρώτες βοήθειες πολλά μικρά παιδιά και να συλληφθούν δύο κάτοικοι, ο Θ. Κεσκερίδης και η Ε. Σαμαρά, που έως χτες το βράδυ νοσηλεύονταν φρουρούμενοι.

«Δεν κάνουμε πίσω στα αιτήματά μας. Απέναντι στην αδιαλλαξία της ΔΕΗ θα συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα μας πολύμορφα», δηλώνει ο Τ. Λαζαρίδης, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων βρέθηκε από το χάραμα ακόμη, όταν άρχισαν να στήνονται τα μπλόκα αντίστασης στα γύρω υψώματα, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας, Κ. Σταμπολίδη. Το απόγευμα περιόδευσε στον οικισμό ο βουλευτής του Κόμματος Αγγ. Τζέκης.


Από τους κατοίκους στηλιτεύτηκε ιδιαίτερα η απουσία των βουλευτών του νομού, του νομάρχη και της Περιφερειακής Αρχής. Ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας, κ. Φραγκουλίδης, εμφανίστηκε μεν, αλλά, όπως φάνηκε, για να παίξει και πάλι το ρόλο «πυροσβέστη» της αγανάκτησης των κατοίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ