Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αμφισημίες για πιθανή συνάντηση με την ηγεσία της Β. Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πυκνές διεργασίες αποτυπώνουν οι δηλώσεις που γίνονται μετά από την ανακοίνωση σχεδίων για συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, μέχρι το Μάη. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι «όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά, πιστεύω ότι θα έχουμε πελώρια επιτυχία, ότι θα είναι κάτι πολύ καρποφόρο. Εχουμε τεράστια υποστήριξη». Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε και ότι «η Βόρεια Κορέα δεν διεξήγαγε καμία πυραυλική δοκιμή από την 28η Νοέμβρη του 2017 και υποσχέθηκε να μην το κάνει κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας. Πιστεύω ότι θα τηρήσουν αυτήν τη δέσμευση», έγραψε στο «Twitter». Πάντως, παρά το κλίμα μεγάλης «αισιοδοξίας» που καλλιεργούν πολλοί, οι βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις δεν ακυρώνονται και είναι σίγουρο ότι επιδρούν καταλυτικά στις όποιες εξελίξεις αφορούν και την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, θα διεκδικήσουν ρόλο στις όποιες συνομιλίες για το κορεατικό ζήτημα και ισχυρά κέντρα όπως Κίνα και Ρωσία, με «οδηγό» τα συμφέροντα των ισχυρών μονοπωλίων που κάθε πλευρά εκπροσωπεί.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι η συζήτηση στο εσωτερικό των ΗΠΑ για τα όποια αποτελέσματα μιας συνάντησης του Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Η πρώην αντίπαλος του Τραμπ (στις προεδρικές εκλογές του 2016) Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε πως η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει το «διπλωματικό κίνδυνο» στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα και σχολίασε ότι «αν θες να συζητήσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για τα πυρηνικά του όπλα, χρειάζεσαι έμπειρους διπλωμάτες», που - ισχυρίστηκε - σήμερα δεν διαθέτουν οι ΗΠΑ.

Αλλωστε, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε χτες ότι «θα υπάρξουν αρκετά αναγκαία βήματα για να συμφωνηθεί η τοποθεσία, το πλαίσιο αυτών των συζητήσεων. Βρίσκονται σε πολύ πρόωρο στάδιο. Δεν έχουμε ακόμη καμία απευθείας απάντηση από τη Βόρεια Κορέα, αλλά αναμένουμε να ακούσουμε κάτι άμεσα από αυτούς».

Τέλος, το Σάββατο, ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, με τον πρώτο να τονίζει στο «Twitter» πως «ο Πρόεδρος Σι εκτιμά την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ΗΠΑ για τη διπλωματική επίλυση του προβλήματος και όχι την επιλογή της δυσοίωνης εναλλακτικής λύσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ