Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Διεκδικεί αναβάθμιση του ρόλου της

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η ετήσια συνεδρίαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας, που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο, αποφάσισε τροποποιήσεις σε διατάξεις του Συντάγματος. Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε το όριο στις προεδρικές θητείες, με 2.958 ψήφους υπέρ, μόλις δύο κατά και τρεις αποχές.

Με αφορμή τη συνεδρίαση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, με τον υπουργό Εμπορίου Ζονγκ Σαν να δεσμεύεται για το άνοιγμα της επενδυτικής αγοράς στο ξένο κεφάλαιο. «Το επιχειρηματικό περιβάλλον της Κίνας βελτιώνεται και δεν χειροτερεύει», επισήμανε, επικαλούμενος καταγραφές της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία, την τελευταία 5ετία η Κίνα έχει ανέβει κατά 18 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τις διευκολύνσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση επιβεβαίωσε τη στήριξη στην κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στη χώρα και τη συμμετοχή της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ενδεικτικές ήταν και οι επισημάνσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, που υπογράμμισε ότι η Κίνα σήμερα αναλαμβάνει έναν ισχυρότερο πρωταγωνιστικό ρόλο, είτε ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που παρέχει τις περισσότερες δυνάμεις σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, είτε διευκολύνοντας τις συνομιλίες σε παγκόσμιες συγκρούσεις. «Η Κίνα σήμερα θα πρέπει να διαδραματίζει έναν πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση "καυτών" θεμάτων στην περιοχή και τον κόσμο» ανέφερε ο Γουάνγκ, που μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «στρατηγική παρεξήγηση» την εκτίμηση ότι η Κίνα θέλει να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στη διεθνή αρένα. «Κίνα και ΗΠΑ μπορούν να διαγκωνίζονται χωρίς απαραίτητα να είναι αντίπαλοι, θα έπρεπε να είναι περισσότερο συνέταιροι», πρόσθεσε ακόμα. Επίσης, δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι, ειδικά στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, ένας εμπορικός πόλεμος αποτελεί λάθος συνταγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ