Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΑΝΤ - ΝΙΓΗΡΙΑ
Επίσκεψη Τίλερσον με έμφαση στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.--

«Σημαντικό εταίρο» των ΗΠΑ στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» και των τζιχαντιστών χαρακτήρισε χτες το Τσαντ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που ολοκλήρωσε αργότερα στη Νιγηρία, με ολιγόωρη επίσκεψη, την περιοδεία που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα στην Αφρική, προωθώντας τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των μονοπωλιακών τους ομίλων.

Ο Τίλερσον, που έγινε ο πρώτος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τσαντ, προσπάθησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης του Προέδρου της χώρας, Ιντρίς Ντεμπί, μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συμπεριλάβει τον περασμένο Σεπτέμβρη το Τσαντ στη «μαύρη λίστα» των χωρών οι ταξιδιώτες των οποίων απαγορεύεται «για λόγους ασφαλείας» να πάρουν βίζα ώστε να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Ο Τίλερσον (όπως νωρίτερα και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, στρατηγός ε.α. Χ. Ρ. Μακμάστερ) προέβλεψε ότι το Τσαντ θα βγει «σε έναν - δύο μήνες» από τη μαύρη λίστα, γιατί αφενός συμμορφώθηκε με τις προδιαγραφές ασφαλείας των ΗΠΑ σε ταξιδιωτικά έγγραφα, αφετέρου αυξήθηκε η συνεργασία μεταξύ των αρχών ασφαλείας των δύο χωρών σε θέματα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Ο Τίλερσον επέσπευσε την περιοδεία του στην Αφρική, μεταβαίνοντας χτες το βράδυ για λίγες ώρες στη Νιγηρία, αντί να διανυκτερεύσει εκεί, όπως αρχικά προβλεπόταν, προκειμένου να ασχοληθεί με τις έκτακτες εξελίξεις που αφορούν την πιθανότητα διαλόγου κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ