Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση του κεφαλαίου

Την Τετάρτη η επανεκλογή της Αγκ. Μέρκελ στην καγκελαρία και η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου

Ο Ολ. Σολτς (αριστερά), η Αγκ. Μέρκελ και ο Χ. Ζεεχόφερ κρατούν την κυβερνητική συμφωνία

Copyright 2018 The Associated

Ο Ολ. Σολτς (αριστερά), η Αγκ. Μέρκελ και ο Χ. Ζεεχόφερ κρατούν την κυβερνητική συμφωνία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στα καθήκοντα του τρίτου μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας, αναφέρθηκαν στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου οι ηγέτες των τριών κομμάτων, Αγκελα Μέρκελ (CDU), Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και Ολαφ Σολτς (SPD), λίγο πριν υπογράψουν τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού. Αύριο, Τετάρτη, θα γίνει η ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την επανεκλογή της καγκελαρίου, Αγκ. Μέρκελ, και θα ορκιστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο. Θα ακολουθήσει κλειστή σύσκεψη όλων των υπουργών, όπου θα οριστεί το «πρόγραμμα εργασίας» για τους προσεχείς μήνες.

Η Αγκ. Μέρκελ υπενθύμισε το τρίπτυχο στον τίτλο της κυβερνητικής συμφωνίας «Επανεκκίνηση για την Ευρώπη, νέα δυναμική για τη Γερμανία, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» και σημείωσε πως η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει «ταχεία πρόοδο στη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ» και πιο συγκεκριμένα στα θέματα της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό επενδύσεων κ.ά. Επιπλέον, τόνισε η καγκελάριος, «θα πρέπει να προστατευτούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» και να ξεκινήσουν «νέες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων», δηλαδή προγράμματα κατάρτισης Ευρωπαίων και αλλοδαπών εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και για την «εποχή της ψηφιοποίησης».

Σε ερώτηση σχετικά με μια πιθανή χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Μέρκελ απάντησε πως περιμένει τη μέρα που η κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία θα διαρκέσει τουλάχιστον δέκα μέρες. «Θα ήταν σωστό να υπάρξουν πρώτα μερικά βήματα και τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και το θέμα των κυρώσεων», συμπλήρωσε.

«Σήμερα υπογράφουμε μια συμφωνία συνασπισμού που θα προωθήσει τη χώρα και τους πολίτες», ανέφερε ο υπηρεσιακός πρόεδρος του SPD και επόμενος υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος, Ολ. Σολτς. Ο ίδιος εντόπισε δύο βασικές προκλήσεις για την επόμενη κυβέρνηση: Την περαιτέρω πολιτική και οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ, που είναι το «πρώτο εθνικό μέλημα», και πώς θα συνεχιστεί η γερμανική οικονομική ανάπτυξη. «Τώρα υπάρχει μια (σ.σ. οικονομική) έκρηξη», αλλά το ζητούμενο είναι «αν αυτό θα διαρκέσει για τα επόμενα 10 - 15 χρόνια. Αυτό είναι ένα σημαντικό καθήκον της νέας κυβέρνησης», είπε αναφερόμενος στον οξυμένο παγκόσμιο ανταγωνισμό και την ενίσχυση της Γερμανίας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με ορισμένες παροχές - ψίχουλα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της CSU και επόμενος υπουργός Εσωτερικών, Χ. Ζεεχόφερ. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Bild», δήλωσε πως έχει «ολοκληρωμένο σχέδιο για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου και των απελάσεων». «Ο αριθμός των απελάσεων πρέπει να αυξηθεί σημαντικά», υπογράμμισε, κάτι που άλλωστε περιλαμβάνεται και στην κυβερνητική συμφωνία. Επίσης, θεωρεί πως πρέπει να εγκατασταθούν περισσότερες κάμερες παρακολούθησης σε δημόσιους χώρους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση Πράσινων και AfD δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (2018-11-13 00:00:00.0)
Νέα θέση για τον Μάασεν υπό τον κίνδυνο κυβερνητικής κρίσης (2018-09-25 00:00:00.0)
Προς συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού (2018-03-06 00:00:00.0)
«Ναι» του SPD σε διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό (2018-01-23 00:00:00.0)
Συνομιλίες «φιλικές προς την ανάπτυξη» (2017-11-30 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ανεπίσημες συζητήσεις για κυβερνητικό συνασπισμό (2017-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ