Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανησυχεί το κόστος του Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Την πρόβλεψη ότι οι βρετανικές και ξένες επιχειρήσεις στη Βρετανία και στην ΕΕ θα βρεθούν αντιμέτωπες ετησίως με επιπρόσθετα κόστη ύψους 58 δισεκατομμυρίων λιρών (80 δισ. δολαρίων, 65 δισ. ευρώ) εάν το Brexit γίνει χωρίς συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών έκαναν χτες οι συντάκτες έκθεσης της εταιρείας συμβούλων «Oliver Wyman» και της δικηγορικής εταιρείας «Clifford Chance».

Εκτιμάται επιπλέον πως ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός κλάδος θα πληγεί σκληρότερα, ότι οι εταιρείες των 27 άλλων κρατών - μελών της ΕΕ θα κληθούν να καταβάλουν 31 δισ. λίρες το χρόνο για δασμούς και άλλους φραγμούς εάν το Λονδίνο αποχωρήσει χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τους όρους του «διαζυγίου».

Από την άλλη, οι Βρετανοί εξαγωγείς αναμένεται να κληθούν να καταβάλουν 27 δισ. λίρες για επιπρόσθετα κόστη κάθε χρόνο. Ωστόσο, θεωρούν ότι εάν η Βρετανία «παραμείνει σε κάποιας μορφής τελωνειακή ένωση», τα επιπρόσθετα κόστη για τις δύο πλευρές θα μειωθούν σχεδόν στο μισό! Θεωρείται επίσης ότι το 70% του επιπλέον κόστους θα βαρύνει τον χρηματοοικονομικό κλάδο, την αυτοκινητοβιομηχανία, τον κλάδο γεωργίας - τροφίμων - ποτών, τις εταιρείες που διαθέτουν είδη πλατιάς κατανάλωσης και τον κλάδο των χημικών και των πλαστικών. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα αντιμετωπίσει τα υψηλότερα κόστη διότι, αντίθετα με αυτοκινητοβιομηχανίες ή κατασκευάστριες αεροσκαφών που μπορούν να στραφούν σε εγχώριους προμηθευτές, θα είναι αναγκασμένος να μεταφέρει μέρος της δραστηριότητάς του σε άλλες χώρες της ΕΕ προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες του εκεί. Η Goldman Sachs και η UBS ανακοίνωσαν ότι ήδη άρχισαν να μεταθέτουν υπαλλήλους τους στη Φρανκφούρτη, ενόψει Brexit.

Επιπλέον, χτες, ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ρόμπιν Γουόκερ, εκτίμησε ότι η βρετανική κυβέρνηση «είναι πολύ κοντά να συμφωνήσει» με την ΕΕ τις λεπτομέρειες μιας περιόδου εφαρμογής για τη μετάβασή της εκτός της Ενωσης, πριν από τη σύνοδο με την ΕΕ στις 22 - 24 Μάρτη.

Ιστορίες κατασκόπων...

Πραγματοποιώντας διαδοχικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων Cobra, η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να κρατήσει στις πρώτες θέσεις της εσωτερικής και διεθνούς επικαιρότητας την πρόσφατη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, πριν από μερικές βδομάδες στο Σάλσμπουρι της Αγγλίας.

Η Μέι ισχυρίστηκε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» να βρίσκεται από πίσω η Ρωσία, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση το νευρο-παραλυτικό αέριο Novichok, που είχε φτιαχτεί στην πρώην ΕΣΣΔ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη της Ρωσίας στη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σκριπάλ, τονίζοντας ότι έγινε σε βρετανικό έδαφος και δεν αφορά τη ρωσική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ