Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ασταμάτητα παζάρια για τους δασμούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται η κόντρα και τα παζάρια των ΗΠΑ με ανταγωνιστές τους σε ΕΕ και Κίνα μετά την πρόσφατη αναγγελία αύξησης των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα κατά 25% και στις εισαγωγές αλουμινίου κατά 10%. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε χτες ότι προγραμματίζονται συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησής του, όπως ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, με αξιωματούχους της ΕΕ, ώστε να συζητήσουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, έπειτα από την εξαίρεση Καναδά και Μεξικού από την αύξηση των δασμών. Ωστόσο, ο ίδιος έγραψε σε σχετικό μήνυμα στο «Τουίτερ»: «Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα μιλήσει με εκπροσώπους της ΕΕ για την εξάλειψη των μεγάλων δασμών και φραγμών που χρησιμοποιούν εναντίον των ΗΠΑ. Δεν είναι δίκαιο για τους αγρότες και τους κατασκευαστές μας»...

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενρίκο Μπρίβιο δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένει «κάποιες αποσαφηνίσεις» σχετικά με το ποιος θα εξαιρεθεί από τους δασμούς. Διέψευσε ότι σχεδιάζεται συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Γ. Ρος, μην αποκλείοντας εντούτοις εντός της βδομάδας να γίνουν επαφές «σε διάφορα επίπεδα», προτού οι αμερικανικοί δασμοί τεθούν σε ισχύ.

Επιπλέον, την ανησυχία τους για τις επικείμενες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ εξέφρασαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λε Μερ, εκτίμησε ότι «κανείς δεν θα νικήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο», εκτιμώντας αφενός ότι θα υπάρξουν «μόνο ηττημένοι». Η Γερμανίδα ομόλογός του Μπριγκίτε Τσίπρις προέβλεψε ότι η δασμολογική πολιτική του Τραμπ «θα έχει κόστος σε θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι τόσο η Ευρώπη όσο και άλλοι «υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου» δεν θα πρέπει να επιτρέψουν τη μεταξύ τους διαίρεση.

Τέλος, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Ζονγκ Σαν δήλωσε πως η χρήση διαφορετικών στατιστικών μεθόδων διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ, εκτιμώντας επίσης πως ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ «θα οδηγούσε την παγκόσμια οικονομία μόνο στην καταστροφή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ