Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζεται η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού

Συνέδριο του Εθνικού Μετώπου και σκέψεις για συνεργασία με Ρεπουμπλικάνους

ΠΑΡΙΣΙ.--

Διαβεβαιώνοντας ότι το Εθνικό Μέτωπο (Front National - FN) είναι ικανό να γίνει κόμμα εξουσίας, η Μαρίν Λεπέν «έκλεισε» το 16ο συνέδριο του FN, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην ανάγκη «ανανέωσής» του, ως προϋπόθεσης για την επιτυχία της πορείας του. Σε αυτό το πλαίσιο, αφού επανεκλέχτηκε στην προεδρία του FN, η Λεπέν κατέθεσε και πρόταση για τη μετονομασία του FN σε «Rassemblement National» (που πολλοί αποδίδουν ως «Εθνικός Συναγερμός»), η οποία θα επικυρωθεί ή όχι με επιστολική ψήφο, μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Η Λεπέν ανέδειξε την ετοιμότητα του FN να πρωτοστατήσει ενεργότερα στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, συνδέοντας τη σημερινή ονομασία του κόμματος με «μια επική και λαμπρή ιστορία», που όμως «για πολλούς Γάλλους πολίτες αποτελεί ένα ψυχολογικό πρόσκομμα». «Ο στόχος μας είναι σαφής: Η εξουσία», ξεκαθάρισε.

Η επιχείρηση «ανανέωσης» του FN δεν αφήνει «ασυγκίνητους» άλλους πολιτικούς χώρους, καθώς είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Τιερί Μαριανί, πρώην βουλευτή και υπουργού κυβερνήσεων του κεντροδεξιού UMP (επί Προεδρίας Ν. Σαρκοζί), που είναι πρόγονος των σημερινών Ρεπουμπλικάνων, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος τάχτηκε υπέρ μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με το FN.

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο του FN επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο Αμερικανός Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Ο Μπάνον (πρώην διευθυντής της ακροδεξιάς ιστοσελίδας «Breitbart News») είπε ότι «η Ιστορία βρίσκεται στο πλευρό μας και θα μας οδηγήσει από νίκη σε νίκη», ενώ μεταξύ άλλων έπλεξε το εγκώμιο της νεαρής ανιψιάς της Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία από πολλούς θεωρείται «ανερχόμενο αστέρι» για τη γαλλική πολιτική σκηνή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ