Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Βλέπει «δικαιώματα» σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεδρίασε, την Τετάρτη το βράδυ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, όπου συμμετέχουν ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και όλοι οι επικεφαλής των κρισιμότερων υπουργείων (Εξωτερικών, Αμυνας κ.λπ.), στο φόντο και των νέων μηνυμάτων που έστειλε ο Ερντογάν, με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας - ΕΕ.

Η συνεδρίαση ασχολήθηκε στο μεγάλο μέρος της με τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, διαμηνύοντας ακόμα μια φορά την ετοιμότητα και για νέες στρατιωτικές «πρωτοβουλίες», δηλαδή για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, εφόσον αυτό «επιβάλλουν» οι «ανάγκες» απόκρουσης των «τρομοκρατών», και διατήρηση της «ασφάλειας» και «σταθερότητας» της Τουρκίας, σε ένα περιβάλλον διαρκών οικονομικών, εδαφικών, γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Ενδεικτικό είναι το σημείο του Ανακοινωθέντος, που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, το οποίο αναφέρεται σε Αιγαίο, Ελληνοτουρκικά κ.τ.λ. Οπως αναφέρεται, «πραγματοποιήθηκε γενική αξιολόγηση των εξελίξεων στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος» και «ειδικότερα υπογραμμίστηκε ότι παρακολουθούνται με ευαισθησία η στάση και οι κινήσεις της Ελλάδας, που έρχονται σε αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αποφασίστηκε ότι δεν πρόκειται να γίνουν παραχωρήσεις στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Τέτοιες αναφορές έρχονται να συμπληρώσουν τις διαρκείς δηλώσεις Ερντογάν για τα «δικαιώματα» που έχουν Τουρκία και Τουρκοκύπριοι στους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, όπου άλλωστε η Τουρκία στέλνει συχνά μηνύματα και με την εμφάνιση πολεμικών της πλοίων (βλ. και παρεμπόδιση γεωτρύπανου που επρόκειτο να επιχειρήσει μετά από συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία).

Παζάρια και κόντρες πολύ γενικότερα

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικό του πολύπλευρου παζαριού είναι και το παρασκήνιο για το αν τελικά θα υλοποιηθεί η (καταρχήν) συμφωνία Αγκυρας - Μόσχας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος «S-400». Τις τελευταίες βδομάδες αυξάνονται οι δηλώσεις Αμερικανών, ΝΑΤΟικών και άλλων Δυτικών που δείχνουν την ξεκάθαρη ενόχληση για την τουρκική επιλογή, αλλά και ότι η πίεση για αναβολή της αγοράς μεγαλώνει, στο φόντο του ευρύτερου παζαριού.

Οπως δήλωσε σε τουρκικά ΜΜΕ ο Βολκάν Μποζκίρ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής, σε πρόσφατες συναντήσεις που είχαν μέλη της Επιτροπής στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωποι του Κογκρέσου έκαναν «απειλητικές δηλώσεις». Αν και προσπάθησαν να εμφανιστούν ευγενικοί, εξήγησε ο Μποζκίρ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», οι Αμερικανοί άρχισαν να αναλύουν τις επιπτώσεις που θα έχει η οριστική αγορά των «S-400», θίγοντας μεταξύ άλλων και το ζήτημα της αγοράς των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών τύπου «F-35» που έχουν παραγγείλει οι Τούρκοι. Από τη μεριά του, ο Μποζκίρ μετέφερε ότι χρειάζεται να γίνουν και οι δύο αγορές («S-400» και «F-35»), εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις θα βελτιωθούν το επόμενο διάστημα».

Πάντως, το θέμα των «S-400» αναμένεται να απασχολήσει και τις επαφές που θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ουμίτ Γιαλτσίν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν, ενώ από χτες βρίσκεται στην Τουρκία η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, Τίνα Καϊντανόου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ