Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Με γνώμονα τα συμφέροντα κατασκευαστών και τουριστικού κεφαλαίου

Στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής βρίσκεται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών με τίτλο «Σύσταση φορέα αναπλάσεων της πόλης», με στόχο την ταχύρρυθμη ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται είτε στον τουρισμό είτε στις κατασκευές κ.ο.κ. Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά την ανάπλαση των «Προσφυγικών» της Λ. Αλεξάνδρας και το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας.

Το πρώτο πράγμα που ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, για να δώσει και το στίγμα του νομοσχεδίου, το οποίο και καταψήφισε, είναι το «ανάπλαση για ποιον». Ως δείγμα για το τι εννοεί το ΚΚΕ ως ανάπλαση έφερε τα «Προσφυγικά». Οπως είπε, «το ΚΚΕ έχει προτείνει από τις αρχές του 2000, στα τέλη της δεκαετίας του '90, τα "Προσφυγικά" να διατηρηθούν ως ένα τμήμα της μνήμης και της ιστορικής αξίας της περιοχής και το υπόλοιπο να γίνει, με παρέμβαση, ξενώνας για τους συγγενείς των ανθρώπων που καταφεύγουν στις υπηρεσίες του "Αγίου Σάββα". Να γίνουν ξενώνες και να είναι δωρεάν».

Αντί κάτι τέτοιου, σημείωσε ότι κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο «το οποίο δίνει στην πραγματικότητα λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για να μπορέσει να εντάξει μια σειρά δραστηριότητες και να εισπράττει μέσω τελών και δικαιωμάτων. Θα έχετε επιδοτούμενους κεντρικούς δημόσιους πόρους και τροφοδοτούμενους από το υστέρημα του ελληνικού λαού, και με αυτό θα περάσετε στην ιδιωτική πρωτοβουλία με συνεργατικές μορφές, με αναθέσεις, με χίλια δυο, ποσά τεράστια στα πλαίσια ενός σχεδιασμού», ο οποίος εκτός των άλλων είναι «και αποσπασματικός». Ανέφερε ως παράδειγμα το άρθρο 2, όπου στην παρ. 4 κάνει λόγο για «ανάθεση σε τρίτους έργων ανάπλασης και κάθε είδους μελετών». «Φανταστείτε, λοιπόν», σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ, «με το κάθε είδος μελετών, κάθε είδος έργου ανάπλασης. Ποιος θα το πάρει το έργο, με τι κριτήρια, σε ποια μελέτη και με τι εργασιακές σχέσεις;».

Ανάμεσα στους πόρους του Φορέα είναι οι συμβάσεις παραχώρησης. Δηλαδή, επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, «κάθε έργο που ολοκληρώνεται αποτελεί αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, είτε απευθείας από την εταιρεία, είτε μέσω τρίτων με συμβάσεις παραχώρησης». «Ποιος μας λέει ότι αύριο το πρωί δεν θα έχετε και το Υπερταμείο σε ειδικές περιπτώσεις;», σημείωσε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, πρόσθεσε, στην ίδια την αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι αυτό που επιδιώκεται είναι «η δράση και η ενίσχυση της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, αλληλέγγυας οικονομίας, ανάδειξης του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών».

Η κριτική των αστικών κομμάτων ήταν από τη σκοπιά των επιχειρηματικών συμφερόντων. Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Μπούρας ανέφερε ότι «με το άρθρο 7, πράγματι, συστήνεται αυτή η εταιρεία, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», ωστόσο το χαρακτήρισε γενικό, πρόχειρο, γιατί στην ουσία συστήνεται μία ακόμα δημόσια εταιρεία «για ψηφοθηρικούς λόγους». Για «νομοθετικό εξάμβλωμα» έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης, το οποίο θα επιτρέψει «ρουσφετολογικές προσλήψεις». Ενώ ο ειδικός αγορητής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής διαμαρτυρήθηκε γιατί «δεν υπάρχει αναφορά» πώς θα γίνεται «η ανάθεση σε τρίτους των έργων ανάπλασης και μελετών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ