Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Δεσμεύεται για μεγαλύτερη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα

Χαρακτηριστικές οι ομιλίες του υπουργού και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο συνέδριο του «Economist» στη Λάρισα

Από την ομιλία του υπουργού στο συνέδριο
Από την ομιλία του υπουργού στο συνέδριο
Το πώς θα εξασφαλιστούν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα συζητήθηκε στο 4ο Συνέδριο του «Economist» με θέμα την αγροτική επιχειρηματικότητα, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Λάρισα.

Θέσεις και προτάσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο οποίος πηγαίνει «πακέτο» με την ένταση της επίθεσης στους μικρομεσαίους αγρότες, παρουσίασαν στις παρεμβάσεις τους στο συνέδριο οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, μεγάλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για ίδρυση σύντομα «αναπτυξιακής τράπεζας» ή «ταμείου χρηματοδότησης αγροτικού χαρακτήρα», ενώ τόνισε την ανάγκη υπηρέτησης ενός στρατηγικού σχεδίου στον πρωτογενή τομέα που θα διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την ανταγωνιστικότητα, την ανανέωση του αγροτικού δυναμικού και την «παραγωγική επανατοποθέτηση» της υπαίθρου.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ - που όπως προβλέπεται από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για το 2021-2027 το οποίο παρουσίασε προχτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα φέρει μείωση 5% στα κονδύλια για τη λεγόμενη πολιτική συνοχής και την ΚΑΠ, που βασικά αφορά στις άμεσες ενισχύσεις για τους μικρομεσαίους αγρότες - ο υπουργός μίλησε για «άριστη αξιοποίηση των πόρων», εκφράζοντας απλώς κάποιες λεκτικές διαφωνίες για την προοπτική άμεσης σύγκλισης των ενισχύσεων, καθώς και για τη μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή στις επιδοτήσεις.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στην παραγωγή και αναδιαρθρώσεων στις καλλιέργειες, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην καλλιέργεια «φαρμακευτικής κάνναβης».

Για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με τη δραματική πτώση της τιμής στο γάλα και τη φέτα, ο υπουργός παρουσίασε ως «λύση» τη δημιουργία των Διεπαγγελματικών Ενώσεων, ζητώντας από τους παραγωγούς, τους μεταποιητές και τους μεγαλεμπόρους... να τα βρουν μεταξύ τους, ορμηνεύοντας μάλιστα να μην αναφέρεται η λέξη «νοθεία» γιατί «μας βλάπτει εμπορικά»...

«Να περάσουμε ολοκληρωτικά στον αγρότη - επιχειρηματία...»

Αντίστοιχα, στην παρέμβασή του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης, κινούμενος στις γενικότερες κατευθύνσεις της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που στοχεύουν στην παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, τόνισε ότι είναι άμεση η «ανάγκη» «από τον αγρότη - εργάτη γης να περάσουμε ολοκληρωτικά στον αγρότη - επιχειρηματία», υπογραμμίζοντας ότι όλες οι ενισχύσεις πρέπει να δίνονται μόνο στους κατ' επάγγελμα αγρότες.

Οι εκπρόσωποι ιδιωτικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα που πήραν μέρος στα «τραπέζια» των διαφόρων θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου - ανάμεσά τους από τις επιχειρήσεις «Creta Farms», «GAIA epicheirein», ΒΙΟΛΑΡ, «ΘΕΣγη», «ΘΕΣγάλα» κ.ά. - ζήτησαν πρόσθετα μέτρα και πολιτικές που να ενισχύουν την αγροτική επιχειρηματικότητα, ενώ πολλή κουβέντα έγινε για την παραπέρα ανάπτυξη της συμβολαιακής και της ψηφιακής γεωργίας, τα νέα εργαλεία μάρκετινγκ, τα διχτυοκήπια κ.ο.κ.

Φυσικά, σ' ένα τέτοιο συνέδριο θέση δεν θα μπορούσαν να έχουν εκπρόσωποι της μικρομεσαίας αγροτιάς, αφού η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας που ήταν το ζητούμενο, όχι μόνο δεν είναι για δικό τους όφελος, αλλά στρέφεται εναντίον τους, οδηγώντας τους, γρηγορότερα και βαθύτερα, στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

Πέρα από τη θεματολογία και τις στοχεύσεις του εν λόγω συνεδρίου, άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι για να συμμετάσχει κάποιος στις εργασίες του έπρεπε να πληρώσει εισιτήριο εισόδου 100 και 200 ευρώ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ