Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΝΗΣΩΝ
Στάσεις εργασίας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Σε στάσεις εργασίας, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την εφαρμογή της από τους εργολάβους, προχωρά το επόμενο διάστημα το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιώς, Αττικής και Νήσων.

«Η πάλη για την υπογραφή της ΣΣΕ είναι αγώνας όλων μας. Για να μην υπάρχουν διαφορές ακόμα και ανάμεσα σε συναδέλφους στην ίδια εταιρεία, στον ίδιο εργοδότη», τονίζει το Σωματείο.

Οπως καταγγέλλει, οι εργολάβοι καταστρατηγούν τις προβλέψεις της Σύμβασης, αξιοποιώντας την απειλή της ανεργίας. «Μας λένε ότι για να πάρουν μία δουλειά δίνουν αρκετά χαμηλές τιμές και το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να μειώσουν το μεροκάματό μας. Φτάνουν σε σημείο, όλους εμάς τους εργαζόμενους, να μας λένε ότι είμαστε "συνέταιροι" στο έργο, αλλά το κέρδος το καρπώνονται αυτοί. Για εμάς μένουν τα κουσούρια που αποκτάμε από όλα αυτά τα δηλητήρια που αναπνέουμε, χάνουμε τα πνευμόνια μας, τα γόνατά μας και τη μέση μας», σχολιάζει το Σωματείο. Προσθέτει ακόμα ότι δεν λείπουν οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν με απολύσεις και συκοφάντηση συναδέλφους που υψώνουν το ανάστημά τους.

«Μας θέλουν να δουλεύουμε όπως θέλουν και όποτε θέλουν. Εμείς τους απαντάμε: Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο!», καταλήγει το Σωματείο.

Επιστρατεύονται ξανά τα «μαντρόσκυλα» της εργοδοσίας

Στο μεταξύ, την αξιοποίηση χρυσαυγίτη εργοδηγού, για να αποτραπεί η συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση που οργάνωσαν την Τετάρτη 25/4, καταγγέλλουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Τα σωματεία, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης συνδικάτων του κλάδου, προχώρησαν τη συγκεκριμένη μέρα σε επιτυχημένη στάση εργασίας σε Πειραιά και Σαλαμίνα και σε κινητοποίηση στο υπουργείο Ναυτιλίας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κήρυξή της ως υποχρεωτικής. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων στις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

«Η καθολική συμμετοχή των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις μας θορύβησαν απ' ό,τι φαίνεται την εργοδοσία και τους εφοπλιστές και έδωσαν εντολή στα μαντρόσκυλά τους να βγουν μετά από μήνες από τις τρύπες τους», τονίζουν τα σωματεία. Οπως εξηγούν, «θλιβερή εξαίρεση στην κοινή προσπάθεια του κλάδου αποτέλεσε μια μερίδα εργαζομένων στο συνεργείο ΕΝΤΕΧΝΟΣ ΕΠΕ στο πλοίο ΕΛΚΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, της εταιρείας EUROPEAN PRODUCT CARRIERS, ιδιοκτησίας Καρνέζη, στον μώλο της ΔΕΗ». Εκεί, την ώρα της κινητοποίησης, «ο εργοδηγός, γνωστό μέλος της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και φερόμενος ως πρόεδρος του δουλεμπορικού τους, απειλούσε τους συναδέλφους από το συνεργείο που συμμετείχαν στη στάση εργασίας, λέγοντάς τους πως όποιος κατεβεί από το καράβι δεν θα ξαναδουλέψει». Μάλιστα, πρόκειται για εργοδηγό τον οποίο έχει «φυτέψει» η ίδια η πλοιοκτήτρια εταιρεία «που έβαλε όρο στον εργολάβο για να πάρει τη δουλειά να αντικαταστήσει τον εργοδηγό που είχε για χρόνια», ενώ για τη «δουλειά» αυτή «επιστράτευσαν και φουσκωτούς που τους είχαν σε εμφανές σημείο πάνω στο πλοίο».

«Θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει, όπως σε κάθε προσπάθεια που έχουν κάνει μέχρι τώρα», διαβεβαιώνουν τα σωματεία και ξεκαθαρίζουν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν πιο δυναμικά το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ