Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαγειρέματα για τον εκλογικό νόμο

Συνάντηση με εκπροσώπους κομμάτων για αλλαγές στον εκλογικό νόμο είχε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης.

Η πρόταση της κυβέρνησης, που όπως είπε ο υπουργός, κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, διαχωρίζει τη Β' Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες και την Περιφέρεια Αττικής (πρώην Υπόλοιπο) σε δύο εκλογικές περιφέρειες. Η Β' Αθήνας των 44 εδρών διαιρείται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με 15 έδρες, τον Δυτικό Τομέα Αθηνών με 11 έδρες και τον Νότιο Τομέα Αθηνών με 18 έδρες.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μ. Βορίδης, ανέφερε ότι το ζήτημα της κατάτμησης της Β' Αθηνών το κόμμα του έχει αναδείξει με πρόταση νόμου από το 2016, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συναίνεση μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ενιαία ρύθμιση που θα προβλέπει ψήφο για τους Ελληνες του εξωτερικού.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν πρόταση που εκτός από την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και το θέμα των Ελλήνων του εξωτερικού με δικαίωμα ψήφου, περιλαμβάνει τη μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα σε μάξιμουμ 35 έδρες, αλλά και ρυθμίσεις για τη λεγόμενη «διαφάνεια» στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Το ΚΚΕ με επιστολή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν συμμετέχει στην τέτοια διαδικασία, αφού κάλλιστα η σχετική συζήτηση μπορεί να γίνει στη Βουλή, τονίζοντας ότι απορρίπτει την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, γιατί στρέφεται κυρίως κατά των μικρότερων κομμάτων, αλλοιώνοντας επί της ουσίας την αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου, αλλά και ότι με τις τέτοιες προτάσεις εξυπηρετούνται άλλου είδους σκοπιμότητες αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα, αλλά και κατανομής των κεντρικών στελεχών των κομμάτων του δικομματισμού - διπολισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ