Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΙΡΑΝ
Υπέγραψαν προσωρινή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (ΕΟΕ) και το Ιράν υπέγραψαν χτες συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, διάρκειας τριών χρόνων, στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΟΕ, Tιγκράν Σαργκσριάν, η συμφωνία προβλέπει τη μείωση ή πλήρη κατάργηση των δασμών σε κάποια προϊόντα για τρία χρόνια, με στόχο στη συνέχεια να υπογραφεί «μια ολοκληρωμένη συμφωνία για μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου». Το διμερές εμπόριο, το 2017, έφτασε τα 2,7 δισ. δολάρια και τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία είναι αυτά που σχετίζονται με το πετρέλαιο, το κρέας, ορισμένα είδη ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας, καλλυντικά, ηλεκτρονικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ θα μειωθούν οι δασμοί σε λαχανικά, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα και οικοδομικά υλικά.

Η ΕΟΕ, που αποτελεί διακρατική καπιταλιστική ένωση όπου συμμετέχουν οι Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία, Κιργιζία και ως παρατηρητής η Μολδαβία (όπως αποφασίστηκε στις αρχές της βδομάδας), έχει κάνει συμφωνίες με την Κίνα, συζητά με την Ινδία και πολλές ακόμα χώρες. Η κίνηση του Ιράν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αυξάνονται οι πιέσεις και οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τα παζάρια με χώρες της ΕΕ, μετά την αποχώρηση της πρώτης από τη Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αποσκοπεί στο να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών του ομίλων σε μια περίοδο ρευστότητας. Οι ενώσεις, οι συμφωνίες και τα παζάρια μεταξύ των εκπροσώπων των αστικών τάξεων, ωστόσο, όσο κι αν παρουσιάζονται ως «αμοιβαία συνεργασία», διέπονται από σφοδρό ανταγωνισμό. Την ίδια στιγμή που συνεργάζονται, κονταροχτυπιούνται για ανταγωνιστικά σχέδια, όπως π.χ. οι επιδιώξεις της Κίνας με τους «σύγχρονους δρόμους του μεταξιού» και τα σχέδια της Ινδίας για μεγάλα έργα υποδομών και οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων. Και βέβαια, από όλα αυτά οι λαοί δεν έχουν να προσδοκούν οφέλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ