Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
«Διαμεσολαβήσεις» Αιγύπτου - Κατάρ

ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ρόλο για την «αποκλιμάκωση της έντασης» στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ ανέλαβε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, επικρίνοντας εμμέσως - για πρώτη φορά δημοσίως - τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, για την οποία είπε ότι προκαλεί «αρνητικές επιπτώσεις σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες» και «απογοήτευση, αποσταθεροποίηση και επιπτώσεις στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε διάσκεψη νεολαιίστικων οργανώσεων στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κάλεσε την ηγεσία των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών να τερματίσουν την τελευταία αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξε ότι η χώρα του πήρε «μέτρα» για τη «μείωση» των επιπτώσεων από τη βία των ισραηλινών στρατευμάτων σε βάρος αμάχων Παλαιστινίων της Γάζας, αναφέροντας το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα και την παροχή ασθενοφόρων, φαρμάκων και νοσηλευτικών υπηρεσιών στους χιλιάδες τραυματίες.

Το ίδιο διάστημα, πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» ανέφεραν ότι παρόμοιο ρόλο - «αποκλιμάκωσης της έντασης» - έπαιξε και το Κατάρ, τονίζοντας ότι χάρη σε αυτές τις προσπάθειες δόθηκαν «διαβεβαιώσεις» πως θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή.

Χτες, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, ο γενικός γραμματέας Αχμέντ Αμπντούλ Γέιτ ζήτησε να διεξαχθεί «διεθνής έρευνα» για τα «εγκλήματα» των Ισραηλινών στη Γάζα και ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι πρότεινε στους ομολόγους του να ανακαλέσουν «μαζικά» τους πρεσβευτές τους στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, απαίτησε να δικαστεί το Ισραήλ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ενα 24ωρο πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν πρότεινε να αποχωρήσει το Ισραήλ από τον Οργανισμό και να πείσει και τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν, επειδή η χώρα του «δέχεται τρομοκρατική επίθεση από τη Γάζα και επίθεση υποκρισίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Προηγουμένως, έδωσε το «πράσινο φως» για ακόμη μία αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με πρόσχημα «ριπές όπλων» προς τη μεριά του Ισραήλ. Από την επίθεση, όπως αναφέρθηκε, τραυματίστηκε ένας Παλαιστίνιος και χτυπήθηκαν ορισμένα κτίρια.

Μέσα σε όλα αυτά, ξεχείλισε ο κυνισμός της Ισραηλινής εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Μ. Μααγιάν στην ιρλανδική τηλεόραση, που είπε ότι οι δεκάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα σκοτώθηκαν «επειδή δεν μπορούμε να βάλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους φυλακή». Είπε ακόμα ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν σκοπεύει να σκοτώσει, αλλά να αποτρέψει τις κινήσεις ατόμων προς το φράχτη των συνόρων» και ότι «πολλοί από αυτούς ήταν τρομοκράτες της "Χαμάς"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ