Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Επίσπευση για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Eurokinissi

Συνεχίστηκαν χτες οι εντατικές διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των δύο κρατών, Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό το «άγρυπνο βλέμμα» της ΕΕ, που προσφέρεται μάλιστα να τεθεί «εγγυητής» της υλοποίησης της όποιας συμφωνίας - η οποία όπως όλα δείχνουν θα εκτείνεται στο χρόνο - προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η πορεία ένταξης της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο Αλ. Τσίπρας, πάντως, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό, όπως και οι υπόλοιπες «διευθετήσεις» αλλά και τα σχήματα που στήνει η κυβέρνηση με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, εντάσσονται στην προσπάθεια της αστικής τάξης να «αναβαθμίσει» τις θέσεις της στην περιοχή, μέσα από τους ρόλους σημαιοφόρου των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Σημείωσε εξάλλου ότι «η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή αποτελεί κεντρικό στόχο της χώρας μας» και «κεντρικό πρόταγμα για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, να ανακτήσουμε έναν ρόλο ουσιαστικό, εποικοδομητικό, ηγετικό στην περιοχή της Βαλκανικής».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες για «συνεργασία και συνανάπτυξη» και «για ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς και ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος ήρθε ως επιστέγασμα της πολυμερούς συνεργασίας της Ελλάδας με άλλες βαλκανικές χώρες, ενώ υπερασπίστηκε τον εχθρικό για τους λαούς στόχο της ένταξης των κρατών της περιοχής στην ΕΕ, παρουσιάζοντάς την σαν παράγοντα ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας.

«Κλεψύδρα» επικίνδυνων σχεδιασμών

Ειδικότερα για το Σκοπιανό και τη συνάντησή του με τον Ζ. Ζάεφ, δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος, ωστόσο είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα που χρήζουν διευκρίνισης. «Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί (...) δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Δήλωσε πως ενδεχομένως θα υπάρξει νέα συνάντηση στις αρχές του επόμενου μήνα και εξέφρασε την αγωνία και «κοινή επιδίωξη» των δύο κρατών να έχουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις τους πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, όπου θα παρθούν αποφάσεις σχετικές με την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για τα βαλκανικά κράτη. Επιβεβαιώνοντας ότι τελικά αυτό είναι το ζητούμενο των παζαριών και τα άλλα κρίσιμα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, δήλωσε ότι ναι μεν η ελληνική πλευρά «δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας, υπάρχει όμως κλεψύδρα για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας, στις 25 Ιούνη, και έτσι πρέπει πολύ σύντομα να έχουμε μια εξέλιξη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση υπερασπίζεται μια «εθνική» θέση, επιδιώκει μια συμφωνία που «θα αντέξει στο χρόνο και θα γίνει αποδεκτή από τους λαούς των δύο χωρών».

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με την Αλβανία, υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση ήταν πιο δύσκολη, καθώς χρονίζουν τα άλυτα ζητήματα, όπως της ΑΟΖ ή των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, αλλά «βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι μπορούμε να έχουμε θετική έκβαση μέσα στον Ιούνη».

Ευρωατλαντικός «συντονισμός»

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, που τοποθετήθηκε «υπερασπιζόμενος την εθνική θέση που υπερασπιζόμαστε», και πρόσθεσε ότι στο εσωτερικό της χώρας «η διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει».

Απαντώντας με ανακοίνωσή της η ΝΔ στις δηλώσεις Τσίπρα, τον «έψεξε» που δεν επιχείρησε ...συναίνεση νωρίτερα: «Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας, όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του».

Από πλευράς Κινήματος Αλλαγής, σε κοινή πορεία με την κυβέρνηση πάνω σε ευρωατλαντική τροχιά, ανέφεραν ότι «η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή καθιστά ιδιαίτερα σημαντική κάθε προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», ενώ προηγουμένως ο Στ. Θεοδωράκης έλεγε στον «Alpha» ότι «σήμερα υπάρχει μια φιλοευρωπαϊκή ηγεσία στα Σκόπια και δεν πρέπει να χάσουμε και αυτήν την ευκαιρία», τονίζοντας πως «αν η λύση που θα έρθει έχει τη σφραγίδα της Ευρώπης, πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι».

Υπάρχει συμφωνία, λέει ο Ζάεφ

Ο δε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι έχουν συμφωνήσει σε λύση και πως μένει η έγκριση στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, ο Ζάεφ επεσήμανε ότι οι δύο πρωθυπουργοί πρέπει να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα. «Αν δεχτούν, τότε μπορούμε να έχουμε λύση», τόνισε. «Εχουμε καταλήξει σε ένα σενάριο το οποίο θεωρούμε ότι είναι το πιο πιθανό να οδηγήσει σε λύση», υποστήριξε.

Ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Αλ. Τσίπρα για τα επόμενα βήματα του «οδικού χάρτη» ο οποίος θα οδηγήσει σε μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια. «Ελπίζω να έχουμε λύση μέχρι τον Ιούνιο», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Ζάεφ, ωστόσο, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί «μια τόσο καλή άνευ όρων σχέση (σ.σ. με τον κ. Τσίπρα) που ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό θα συνεχίσουμε να συζητάμε και μετά τον Ιούνιο».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε πως τότε ευελπιστεί ότι η χώρα του θα λάβει και ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, καθώς και πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, σε επίπεδο ΕΕ, ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γ. Χαν, δήλωνε χτες αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες θα διευθετήσουν τελικά το ονοματολογικό. Επίσης, στη συνάντηση Ζάεφ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, οι δύο πλευρές «χαιρέτισαν την υποστήριξη των πολιτών της ΠΓΔΜ στην προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ», ενώ επίσκεψη στην ΠΓΔΜ πραγματοποιεί από χτες και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μέι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανηγυρίζουν οι εμπνευστές της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ (2019-01-26 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις ενόψει της ψηφοφορίας για συνταγματικές αλλαγές (2018-10-16 00:00:00.0)
Προαναγγελθείσα συμφωνία με ευρωατλαντικό υποβολέα (2018-09-29 00:00:00.0)
Επιταχύνει η κυβέρνηση πάνω σε ευρωΝΑΤΟικές ράγες (2018-06-29 00:00:00.0)
Εντατικοποίηση των διεργασιών σε πολλά μέτωπα (2018-01-27 00:00:00.0)
Επιταχύνονται οι εξελίξεις για να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί (2018-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ