Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σφίγγει η ευρωενωσιακή «θηλιά»

Στίγμα επιτάχυνσης των διαδικασιών ενσωμάτωσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής και ανάσχεση της επιρροής που ασκεί σε αυτήν η Ρωσία, εξέπεμψε η πρώτη μετά από 15 χρόνια Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε χτες στη Σόφια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, επανέλαβε την έκκληση - «προειδοποίηση» «η ευρωπαϊκή προοπτική να παραμείνει η γεωστρατηγική επιλογή των δυτικών Βαλκανίων». «Δεν βλέπω κανένα άλλο μέλλον για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, από εκείνο της ΕΕ. Καμία εναλλακτική λύση, κανένα σχέδιο β'. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και ανήκουν στην κοινότητά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι σημαντικό και για εμάς, επειδή, αν δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική στα Βαλκάνια, η τουρκική επιρροή και άλλες επιρροές θα γίνονται όλο και πιο ισχυρές», δήλωσε, αποκαλύπτοντας την «αγωνία» της ΕΕ και τους λόγους της επιτάχυνσης των σχετικών διεργασιών, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σ. Κουρτς.

Αν και η Σύνοδος δεν έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα της ενταξιακής διαδικασίας, καθώς παραμένουν ανοιχτές εκκρεμότητες όπως π.χ. το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, εντούτοις στη Διακήρυξη που εκδόθηκε η ΕΕ αναλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις στήριξης στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, με ροή χρήματος για επενδύσεις, έργα υποδομών στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών και την «ψηφιακή» οικονομία καθώς και «τεχνογνωσία», για να προχωρήσουν αστικές «μεταρρυθμίσεις» και εκσυγχρονισμοί και για την αντιμετώπιση των «κοινών προκλήσεων» σε «ασφάλεια» και μετανάστευση.

Η ενταξιακή διαδικασία για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων (πλην Σερβίας και Μαυροβουνίου που έχει ήδη αρχίσει) θα απασχολήσει εκ νέου τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, όπου θα αποφασιστεί αν θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κρίσιμο ρόλο ως προς αυτό θα παίξει η πρόοδος των διαπραγματεύσεων και των δύο αυτών κρατών με την Ελλάδα για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων.

Η Διακήρυξη της Συνόδου

Στη Διακήρυξη της Συνόδου η ΕΕ επαναβεβαιώνει «την αδιαμφισβήτητη υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» και δηλώνει αποφασισμένη «να ενισχύσει και να στηρίξει σε όλα τα επίπεδα τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της περιοχής», αλλά και τις προσπάθειες για «εξεύρεση και εφαρμογή οριστικών, συνεκτικών και δεσμευτικών λύσεων για τις διμερείς διαμάχες» που άφησε ως «εκκρεμότητες» ο προηγούμενος γύρος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών στην περιοχή.

Η οικοδόμηση ενός «πυκνού δικτύου συνδέσεων» μεταξύ των κρατών και με την ΕΕ χαρακτηρίζεται ως «ζωτικής σημασίας» για τις καπιταλιστικές τους οικονομίες και διατυπώνεται η δέσμευση για ουσιαστική ενίσχυση της συνδεσιμότητας «σε όλες τις διαστάσεις της, Μεταφορές, Ενέργεια, ψηφιακή οικονομία» κ.ά., ενώ η ΕΕ «συμφωνεί να προωθήσει ένα περιβάλλον φιλικό» προς τις επενδύσεις με προτεραιότητα στη λεγόμενη «ενεργειακή ασφάλεια».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της «ασφάλειας», η Διακήρυξη επικεντρώνεται στην ενίσχυση της συνεργασίας για «την εξάλειψη της παράνομης μεταναστευτικής ροής, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού» κ.ά., ενώ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμβολή των «εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)» και δηλώνει ότι «αναμένει μια σταδιακή εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ